AAA

ZELENA-SRBIJA | 30.03.2021 09:55 > 30.03 09:55

Objavljeni odgovori na pitanja javnosti o studiji kineskog Linglonga


Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine ojavio je danas oko 100 odgovora na pitanja tokom javne rasprave o kompaniji Linglong, održane sredinom februara.

Javna rasprava o Studiji procene uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje miksera za proizvodnju gume u fabrici Linglong sa pratećim infrastrukturnim objektima, održana je 18. februara, bez prisustva javnosti, pošto gradjani iz protesta nisu želeli da udju u salu.
Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine objavio je odgovore na sajtu, ali ih je dostavio poštom i aktivistima i nevladinim organizacijama, medju kojima i Gradjanskom preokretu.

Iz Gradjanskog preokreta navode da su u kovertama samo odgovori obradjivača Studije beogradskog preduzeća Enacta, bez ikakvog pratećeg dopisa i da je sekretarijat takvim postupanjem sebe sveo na fotokopirnicu i kurirsku službu Linglonga, a gradjane je uskratio za odgovore na važna pitanja.

Kako je saopštio Gradjanski preokret, u odgovorima je potvrdjeno da nisu obavljena precizna merenja udaljenosti naselja od fabričkog kompleksa i da je investitor dobio saglasnost da se kao veliki potrošač priključi na postojeću gradsku vodovodnu infrastrukturu iako u Zrenjaninu postoji problem sa vodom.

Iz Gradjanskog preokreta navode i da je obradjivač studije potvrdio da uopšte nisu planirana merenja neprijatnih mirisa u Zrenjaninu, odnosno da će se kvalitet vazduha nakon izgradnje fabrike guma pratiti kao i do sada, s tri merne stanice u gradu koje ne registruju takvu vrstu zagađenja.

Ukazuju i da Linglong nije planirao bilo kakve mere automatskog uzbunjivanja u slučaju vanrednih zagadjujućih emisija ili incidentnih situacija, ni u kompleksu fabrike ni u obližnjim naseljima.

Takodje, po mišljenju obradjivača studije, više stotina šlepera koji će svakodnevno ulaziti i izlaziti iz fabrike neće negativno uticati na dva kilometra udaljeni Specijalni rezervat prirode "Carska bara", odnosno ptice, jer će se za transport koristiti "savremeni kamioni".

"U većini odgovora obradjivača studije na pitanja zainteresovane javnosti dominira pozivanje na ničim potkrepljene procene o izostanku opasnosti po prirodu i zdravlje ljudi, kao i fraza o poštovanju propisa", navode aktivisti Gradjanskog preokreta.

Dodali su da je Linglong ima reputaciju velikog zagadjivača prirode u svojoj matičnoj državi Kini, a da joj je fabrika u Tajlandu stradala u velikom požaru, a da je investicija u Srbiji proglašena "projektom od nacionalnog značaja" i da je od prvog dana prate privilegije koje joj obezbeđuju državni organi.

Iz Gradjanskog preokreta istakli su da su obe javne rasprave o uticaju buduće fabrike guma na životnu sredinu, prošle godine pred organima Grada Zrenjanina, a ove pred pokrajinskim, održane bez prisustva gradjana koji su fizički sprečeni da im prisustvuju, uz pravdanje protivepidemijskim merama.

U saopštenju su podsetili da je Gradjanski preokret prošle godine podneo tužbu Upravnom sudu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina zbog date saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za prethodnu fazu izgradnje fabrike automobilskih guma Linglong.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.