AAA

ZELENA-SRBIJA | 09.04.2021 12:50 > 09.04 14:08

Nevladine organizacije: Rudnik litijuma bi izazvao slom poljoprivrede

Nekoliko nevladinih organizacija ocenilo je danas da bi rudnik litijuma kompanije "Rio Tinto", u okolini Loznice, doveo u opasnost vode u slivu reke Drine i izazvao "slom poljoprivrede".

"Rudnik litijuma bi doveo u opasnost vode drinskog sliva. Ako se rudnik otvori, pitanje je samo kada će se dogoditi ekocid i kada ćemo dobiti drinsku vodu zagadjenu teškim metalima i sumpornim kiselinama", navele su u saopštenju organizacije koje se protive izgradnji rudnika litijuma kod Loznice.

Medju tim udruženjima su "Zaštitimo Jadar i Radjevinu", organizacija "Ert trajv" (Earth Thrive) i "Eko-put Bijeljina".

One su pozvale i ostale organizacije i zajednice da se suprotstave projektu eksploatacije litijuma u dolini reke Jadar i sličnim projektima koji, kako su naveli, "ne poštuju" ljudska prava i prirodu.

Te nevladine organizacije predočiće danas, na onlajn Skupštini akcionara kompanije "Rio Tinto", razloge zbog kojih je rudnik litijuma "nepoželjan i štetan".

Oglasila se i kompanija Rio Tinto, koja je danas saopštila da je Studija o proceni na životnu sredinu projekta eksploatacije jadarita u okolini Loznice tek u izradi i da će se o njoj izjašnjavati gradjani Srbije. "Potpuno razumemo zabrinutost gradjana za životnu sredinu, jer mi, zaposleni i naše porodice i deca, dišemo isti vazduh i živimo na istoj zemlji, kao naši sugradjani, koji danas protestuju", navidi se u saopštenju povodom protesta gradjana koji se protive projektu "Jadar" kompanije Rio Tinto jer smatraju da će ugroziti životnu sredinu.

Istaknuto je da o projektu kompanije Rio Tinto u Srbiji postoji mnogo neistina, poput one da će reke Jadar, Drina i Sava biti zagadjene.

Kompanija Rio Tinto tvrdi da će samo u postrojenje za prećišćavanje otpadnih voda uložiti izmedju 30 i 40 miliona evra, dok će ukupna investicija u zaštitu životne sredine iznositi više od 100 miliona dolara.
Projekta "Jadar" će, kako je navedeno u saopštenju, ispuniti najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine i biće sproveden u skladu sa propisima Srbije i Evropske unije i u dogovoru sa lokalnom zajednicom.

"Verujemo da litijum ima izutetno značajnu ulogu za budućnost sa niskim emisijama ugljenika. Takodje, litijum je važan resurs za niz novih tehnologija koje će omogućiti Srbiji, Evropi i svetu tranziciju ka zelenijoj i digitalnoj budućnosti", ukazala je kompanija Rio Tinto.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.