AAA

ZELENA-SRBIJA | 09.04.2021 14:50

Pokret Odbranimo reke Stare planine: 20 zahteva na 'Ekološkom ustanku'

Pokret Odbranimo reke Stare planine pripremio je 20 zahteva za očuvanje ekologije u Srbiji, koje će izneti sutra na protestu "Ekološki ustanak".

Taj pokret podržava više od 70 organizacija iz zemlje i regiona, a zahteve je osmislilo više od 45 organizacija.
"Naš prvi zahtev je poštovanje Ustava i postojećih zakona, zatim učešće gradjana u pitanjima zdrave životne sredine, zaštita prirode, svih šuma, obustava gradnje i revizija štetnih projekata mini hidroelektrana i drugi zahtevi koje ćemo sutra predstaviti", rekao je ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu.

Epidemiolog iz Skupštine slobodne Srbije, koja je i učesnica protesta, Zoran Radovanović, napomenuo je da će se na sutrašnjem protestu ljudi okupljati u grupama, jer gradjani treba da pokažu odgovornost prema merama protiv korona virusa.

"Okupljaćemo se u grupama od četiri, pet, u krugu od dva metra, pa ćemo praviti razmak izmedju grupa u rastojanju od bar tri metra. Ponašaćemo se odgovorno, jer vlast jedva čeka da pokaže da smo mi krivci za pogoršanje epidemiološke situacije", rekao je on.

U Srbiji ne postoji kultura o brizi za resurse koji su joj dati i u pogledu ekologije, u tome je "najdalje" u Evropi, dodao je Radovanović.

Akademik Vladimir Stevanović rekao je da je odnos države Srbije prema životnoj sredini "katastrofalan".

"Trenutna ekološka situacija u našoj zemlji je 'zeleni alarm', na koji svaki gradjanin treba da reaguje", ocenio je on.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.