AAA

ZELENA-SRBIJA | 09.04.2021 16:40 > 09.04 16:52

Koalicija 27 traži da se ponovi postupak izmene Zakona o zaštiti prirode


Koalicija 27 i više od 40 organizacija civilnog društva podneli su zahtev Ministarstvu zaštite životne sredine Srbije za ponovno pokretanje postupka izmene Zakona o zaštiti prirode.

Iz Koalicije 27 poručili su u današnjem saopštenju da su ustanovljeni brojni propusti u proceduri izrade, javnoj raspravi i sadržini izmena i dopuna, zbog čega je pozvano Ministarstvo da ponovljeni postupak sprovede transparentno, u skladu sa zakonom i uz konsultacije sa svim zainteresovanim stranama.
Predstavnica Koalicije 27 Milica Radanović izjavila je da radna grupa, koja je trebalo da učestvuje u izradi izmena i dopuna, nije sazivana još od februara 2019. godine.
"Krajem marta smo sasvim slučajno saznali da je ovaj proces ubrzan i da se Nacrt izmena i dopuna zakona nalazi na javnoj raspravi. Dokumentaciju je bilo izuzetno teško pronaći na sajtu koji dobro poznajemo", naglasila je Radanović, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se navodi da, iako Nacrt predvidja rešavanje problema izgradnje malih hiroelektrana u zaštićenim područjima, istovremeno ostavlja dovoljno prostora da se ta praksa nastavi ukoliko se odredjeni projekat proglasi "opštim interesom i nacionalnim značajem".

"Ne postoje jasno definisani kriterijumi za odredjivanje opšteg interesa i nacionalnog značaja i to otvara prostor za donošenje odluka bez učešća javnosti, a to ne samo da je loša praksa, nego može da rezultira projektima opasnim po očuvanje prirode u Srbiji. Zato su ovakve formulacije nedopustivi deo Zakona, barem dok se ne definišu jasni kriterijumi za odredjivanje opšteg interesa i nacionalnog značaja", upozorila je Radanović.

Koalcija 27 smatra da ovaj postupak nije u skladu sa zakonodavnim okvirom Srbije, principima dobre prakse i medjunarodnim konvencijama koje je ratifikovala Srbija, te s toga organizacije civilnog društva zahtevaju od Ministarstva da postupak izrade Nacrta proglasi nevažećim i ponovo organizuje ceo postupak.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.