AAA

ZELENA-SRBIJA | 10.04.2021 11:05 > 10.04 11:18

Stepski vivak, retka vrsta ptice prvi put uočena u Srbiji (VIDEO)

Stepski vivak (Vanellus gregarius), kritično ugrožena vrsta ptice čija celokupna svetska populacija broji manje od 11.200 odraslih jedinki, prvi put je uočena u Srbiji u blizini Niša.

Kako je saopštilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica, novu vrstu na teritoriji Srbije fotografisao je ornitolog Slobodan Marković na livadama kod sela Bubanj.

"Imao sam sreću da obilazeći svoj omiljeni lokalitet u okolini Niša pronadjem neočekivanog gosta. Medju brojnim sprudnicima i vivcima koji su se užurbano hranili na vlažnim livadama pažnju mi je privukla ptica koju nisam ranije sretao, pa sam se latio fotoaparata i snimio je na tlu i u letu. Mojoj sreći nije bilo kraja kada su mi kolege potvrdile da sam pronašao novu vrstu za faunu Srbije", kazao je Marković.
Stepski vivak je kritično ugrožena vrsta koja decenijama strada zbog izlovljavanja na seobi i zimovanju. Gnezde se na travnim staništima u Rusiji i Kazahstanu, a sele se preko srednje Azije do zimovališta u Izraelu, Siriji, Eritreji, Sudanu i severozapadnoj Indiji.

Izuzetno retko se sreću u Evropi i to uglavnom u jatima sa drugim vrstama ptica.

U poslednje dve godine ornitolozi su pronašli još četiri vrste ptica koje su po prvi put zabeležene u Srbiji.

Na jezeru Rusanda kod Zrenjanina u septembru 2019. otkrivena je trobojna liskonoga (Steganopus tricolor), ptica poreklom iz Severne Amerike a u januaru 2020. na Dunavu nedaleko od Novog Sada snimljen je žutokljuni morski gnjurac (Gavia adamsii) koji je verovatno doleteo iz tundri severne Azije ili Severne Amerike.

U junu 2020. na jezeru kod sela Karajukića Bunari na Pešteru boravio je azijski zlatni vivak (Pluvialis fulva) poreklom iz tundri istočne Azije ili Aljaske dok je početkom oktobra 2020. u Nacionalnom parku Tara uočena sibirska plavorepka (Tarsiger cyanurus) koja se inače gnezdi na severu Evrope i Azije.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.