AAA

ZELENA-SRBIJA | 18.04.2021 12:10 > 18.04 12:10

Zidjin koper Srbija: Elimisaćemo i najmanji uticaj na kvalitet vode Peka

Kineska kompanija Zidjin koper Srbija saopštila je da će eliminisati i najmanji uticaj na kvalitet vode u reci Pek kao što zahteva inspekcijski tim koji je ranije obišao fabriku.

Kako se navodi u saopštenju te kompanije, oni su do 16. aprila očistili sve postojeće taložnike za prihvat atmosferskih voda da bi povećali efikasnost prečišćavanja voda iz majdanpečkog "Južnog revira" i tamošnjeg postrojenja za drobljenje rude.
"Jedan ultrazvučni merač protoka vode instaliran je za merenje količine vode koja se ispušta u reku, a drugi će biti postavljen najkasnije 20. aprila", kazali su iz Zidjin kopera Srbija.

Kako su rekli, takodje su očistili i korito reke Mali Pek od mulja koji se taložio decenijama.

"Dva nova taložnika za prečišćavanje otpadnih voda su završena, a izgradnja trećeg je u toku i biće gotova do kraja aprila", kazali su.

Oni su podsetili da im je sredinom marta naloženo da do kraja aprila očiste postojeće kanale i taložnike za prihvat atmosferskih voda i izgrade nove za mehaničko prečišćavanje otpadnih voda u kojima će se, pored atmosferskih, prečišćavati i vode iz perionice teških vozila.

"Naloženo je, a dosad i učinjeno, da se i korito reke Mali Pek, u delu koji nije u rudničkoj zoni, očisti od materijala koji se decenijama taložio i da se i na toj lokaciji izgrade taložnici", navode.

I poslednji zadatak koji je ogranak kompanije u Majdanpeku dobio, jeste redovno ispitivanje i vodjenje dnevnika o kvalitetu otpadnih voda pre i nakon mehaničkog prečišćavanja.

Naveli su da je i pomoćnik ministra rudarstva i energetike Dejan Milijanović potvrdio 14. aprila, da su tri inspektora na osnovu predstavki gradjana "sinhronizovanim delovanjem utvrdili eventualni uticaj na zagadjenje reke" koje su izazvali Zidjin Koper, ali i drugi potencijalni zagadjivači.

Rudarski, vodoprivredni i inspektor zaštite životne sredine, kako je pojasnio Milijanović, zajedničkim nadzorom i akcijom utvrdili su da zamućenje reke Pek počinje u delu gde se atmosferska kanalizacija uliva u njenu pritoku, u reku Mali Pek.

"Kako bi smanjila uticaj na kvalitet vode u reci Veliki Pek, kompanija je uložila znatna sredstva i napor da instalira nove pumpe i cevovode za reciklažu svih otpadnih voda iz filtraže i njihov povratak u flotaciju. Posao će biti završen do kraja aprila i tada se otpadne vode iz filtraže neće ispuštati u reku Veliki Pek", stoji u saopštenju kineske kompanije.

Oni su naveli i da je u toku izrada i novog projekta prečišćavanja rudničkih otpadnih voda u Rudniku bakra Majdanpek.

"Kompanija će novi projekat realizovati kada za njega dobije odobrenje nadležnih srpskih institucija", kazali su.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.