AAA

ZELENA-SRBIJA | 23.04.2021 13:10 > 23.04 13:10

Svetska organizacija za prirodu: Male hidroelektrane uzrokuju nestanak živog sveta u rekama

Svetska organizacija za prirodu (WWF) i Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu ukazali su danas na opasnost od izgradnji malih hidroelektrana (MHE) na rekama, čiji se ceo živi svet usled toga menja i nestaje.

Na tu činjenicu ukazuju i najnovija hidrobiološka istraživanja koja su sproveli taj fakultet i WWF a čiji je cilj da prikažu uticaj izgradjenih malih hidroelektrana, kao i potencijalni uticaj planiranih hidroelektrana na biodiverzitet reka u Srbiji.

Tokom 2020. godine, sprovedena su istraživanja na devet reka u zapadnoj i centralnoj Srbiji, uključujući Crni Rzav i Ribnicu koje protiču kroz Park prirode "Zlatibor".
Kako se navodi u saopštenju WWF tokom istraživanja su uočene zabrinjavajuće promene staništa u smislu drastičnog smanjenja količine vode i prevelike produkcije algi, što je moglo uticati na smanjenje bogatstva, brojnosti i biomase akvatičnih makrobeskičmenjaka.

Na osnovu zatečene situacije, takodje je uočen drastičan pad diverziteta na lokalitetu ispod druge male hidroelektrane, što može biti posledica čestih promena nivoa vode na istraživanom delu toka.

Predstavnica WWF Adrija (Adria), Nataša Milivojević poručila je da iako su i ranije studije ukazivale na veliku štetu koju izgradnja malih hidroelektrana ima na reke i njihovu biološku raznovrsnost, ova sveobuhvatna studija daje neoborive dokaze.

"Crni Rzav je primer reke koja je pod pritiskom malih hidroelektrana potpuno izgubila raznovrsnost živog sveta i vizuelni identitet, čime joj je izmenjen prirodni tok i mogućnost ublažavanja posledica klimatskih promena", istakla je ona.

Iz WWF su poručili da su potrebni ozbiljni zaokreti, kako na nacionalnom nivou, kroz zaustavljanje podsticaja za sve tipove malih hidroelektrana i potpunu zabranu njihove izgradnje, tako i na medjunarodnom nivou.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.