AAA

ZELENA-SRBIJA | 10.05.2021 16:20 > 10.05 16:20

Panel: Vladavina prava ključna za zaštitu životne sredine

Učesnici onlajn-panela "Životna sredina i vladavina prava" su danas u Beogradu ocenili da je za sprovodjenje propisa o zaštiti životne sredine i suzbijanju klimatskih promena osnovnih izazova modernog doba, ključno uspostavljanje vladavine prava, a ne vladavine moći.

Šef kancelarije Saveta Evrope u Srbiji, Tobijas Flesenkemper, rekao je da je u Evropskoj uniji sve više propisa o zaštiti sredine i da i ljudska prava zahtevaju bavljenje pitanjima zdravlja, životne sredine i mogućnošću da se živi zdravo.
"Mora biti vladavina prava, a ne vladavina moći. Moramo da imamo prava koja ćemo poštovati radi zaštite životne sredine, a ne da ih kršimo", rekao je Flesenkemper.Direktor kancelarije Fondacije "Hajnrih Bel" u Beogradu, Simon Ilse je istakao da ta fondacija pomaže Srbiji da radi na poglavlju 27 (životna sredina i klimatske promene), ali da je potrebno više raditi na odgovornosti države u toj oblasti.

"Ja verujem da je 'Zelena agenda' (EU) jako pozitivna i da je to odličan korak i za budućnost regiona (Zapadnog Balkana). Nadam se da ćemo uskoro videti konkretne korake", rekao je Ilse.

An-Kristin Piplica iz Ambasade Nemačke u Srbiji je istakla da je borba protiv klimatskih promena duboko povezana s vladavinom prava.

"Klimatske promene su fundamentalni izazov našeg vremena i svi smo svesni da je to ključno pitanje za naš život, način života i ljudska prava", rekla je Piplica i dodala da je sadašnje stanje životne sredine "opasnost koju smo sami stvorili, i to svakog dana radimo".

Istakla je da je to loša vest, ali da je dobra vest da se radi na borbi protiv klimatskih promena.

"Moramo se baviti klimatskim promenama i videti koji su obavezujući propisi na medjunarodnoim nivou i koji su mehanizmi i rešenja za promene", dodala je nemačka zvaničnica.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.