AAA

ZELENA-SRBIJA | 13.05.2021 16:55 > 13.05 16:55

Kompanija Froneri izbacila plastične kašičice za sladoled da bi smanjila otpad

Kompanija Froneri Adriatic iz Stare Pazove, koja izvozi sladolede na tri kontinenta saopštila je danas da planira da do kraja ove godine smanji količinu plastičnog otpada za 36 tona samo zahvaljujući zameni plastičnih kaščica drvenim. 

"U planu je da se papirnom verzijom zamene i plastične čaše, poklopci i ostali plastični elementi ambalaže sladoleda. Računica je da će se na taj način smanjiti upotreba plastike za preko 200 tona do kraja 2022. godine", navodi se u saopštenju. 
Dodaje se da je prošle godine potrošnja vode smanjena za šest procenata, a za ovu godinu je planirano dodatno smanjenje za još pet procenata.

Ušteda vode kao dragocenog resursa deo je, kako se navodi, politike održivog razvoja, koja podrazumeva da proizvodni procesi što manje štete životnoj sredini. 

Kao kompanija koja teži održivom razvoju i očuvanju životne sredine, Froneri je prošle godine uspeo da smanji količinu komunalnog otpada za 20 procenata i da u potpunosti reciklira 1.450 tona otpada. 

"Trenutno se sprovodi projekat sa ciljem da se do 2025. sav proizvodni otpad reciklira stopostotno", navodi se u saopštenju. 

Dodaje se da se preko ovlašćenih firmi i distributera i višak sladoleda iz proizvodnog procesa dalje reciklira i pretvara u obnovljivi izvor energije. 

"To predstavlja najsigurniji vid uništavanja organskog otpada, bez ikakvog zagadjivanja životne sredine", rekao je generalni direktor Froneri Adriatic-a Kristijan Doksan.

Kompanija većinu sirovina kupuje od lokalnih firmi i proizvodjača i na taj način pomaže razvoj lokalne zajednice. 

Kako bi se smanjila potrošnju električne energije kompanija je postavila LED rasvetu u celoj fabrici, koja je pre tri godine zahvaljujući investiciji od 50 miliona evra proširena i modernizovana, a ove godine je kompanija potpisala ugovor sa Elektroprivredom Srbije da dobija struju iz obnovljivih izvora i da koristi samo zelenu energiju.

Froneri, čije je sedište u Velikoj Britaniji, posluje u 22 zemlje sveta, ima oko 15.000 zaposlenih i ostvaruje prodaju u vrednosti od oko 3,97 milijardi evra. 

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.