AAA

ZELENA-SRBIJA | 17.05.2021 15:35 > 17.05 15:35

Predstavljeno idejno rešenje Linijskog parka u Beogradu


Glavni urbanista Beograda Marko Stojčić predstavio je danas idejno rešenje Linijskog parka od šetališta pored "Beton hale" ispod Kalemegdana, duž ukinute železničke prige obalom Save i Dunava sve do Pančevačkog mosta.

On je novinarima na šetalištu pored "Beton hale", gde je predvidjen početak parka, najavio da početak radova očekuje do kraja godine.
"Linijski park je najvažniji projekat uredjenja javnih površina koji ćemo raditi u narednih nekoliko godina. On je važan zato što je to potpuno ukidanje prepreke izmedju već izgradjenog dela Dorćola i Palilule sa obalom Dunava. Zadatak je povezivanje grada sa rekama", rekao je Stojčić.

On je istakao da če taj park biti javna rekreativna zelena površina s nizom "kompatibilnih sadržaja", kao što su prostori za kulturne i sportske priredbe.

"Linijski park nigde neće biti presečen saobraćajem i nastao je kao posledica izgradnje Beograda na vodi, kada je zbog njegove izgradnje zaključeno da železnica ne sme i ne treba da ide kroz centar grada", izjavio je Stojčić.

Glavni urbanista rekao je da za sada ima samo "grubu procenu" cene budućeg parka, ali da će po kvadratnom metru koštati "kao svako drugo parkovsko uredjenje" i da je jedino specifično što je taj park "jako veliki".

"Beograd po Planu generalne regulacije zelenih površina i svim ostalim dokumentima ima obavezu da dodatno poboljšava kvalitet života za pešake i bicikliste i podiže procenat zelenila. Ovo je jedan od projekata koji će u tome najviše pomoći, jer zauzima najveću slobodnu površinu u širem centru grada", ocenio je Stojčić.

Predsednik Opštine Stari grad, Radoslav Marjanović, istakao je da će projekat Linijskog parka "direktno unaprediti kvalitet života gradjana" te opštine.

"Linijski park će postati zelena oaza u srcu Starog grada, u srcu Dorćola, koji će imati i veliki broj biciklističkih i trim staza, naravno igrališta za decu, sportskih terena", rekao je Marjanović.

Projekat Linijskog parka radjen je dve godine uz saradnju više od 50 mladih arhitekata i uz podršku Urbanističkog zavoda Beograda.

Idejno rešenje svih 10 celina parka je izloženo na šetalištu pored "Beton hale", a javni uvid u plan detaljne regulacije parka moguć je u Sekretarijatu za urbanizam.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.