AAA

ZELENA-SRBIJA | 04.06.2021 16:05 > 04.06 16:18

Projekat EU 'Natura 2000' o zaštiti životne sredine predstavljen u Beogradu (VIDEO)


Predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavili su danas projekat "Natura 2000" o zaštiti životne sredine, mapiranju postojećih i odredjivanju novih zaštićenih prirodnih staništa, a koji je obavezujuć u procesu priključenja Srbije Evropskoj uniji.

Projekat "Natura 2000" predstavljen je u Botančkoj bašti u okviru proslave Evropske zelene nedelje, a koordinatorka tog projekta iz Ministarstva zaštite životne sredine Snežana Prokić rekla je da projekat predvidja usaglašavanje našeg zakonodavstva i direktiva i horizontalnog zakonodavstva EU u zaštiti životne sredine.
"Tu je prvenstveno oblast prostornog planiranja, tu su obaveze sa kontrolnim mehanizmima strateške procene i procene uticaja i to su posebni zakonodavni instrumenti koji nas obavezuju da harmonizujemo ove dve direktive. Kroz sve ove strategije nacionalnog nivoa koje su donete, ove direktive su već transponovane, preuzete su obaveze, ali najvažniji dokument je Program zaštite prirode Republike Srbije koji je donet 20. maja ove godine", rekla je Prokić.

Ona je najavila da će u skladu sa Strategijom za biodiverzitet EU doći do povećanja zaštićenih oblasti i predstavila kako trenutno izgleda zaštićena priroda u Srbiji, ali i kakav je plan za budućnost.

"Za sada imamo 7,66 odsto zaštićenih područja, sa tendencijom da bude na 10 odsto. Ove godine biće osam procenata zaštite. Ova ustanovljena ekološka mreža je naš prelazni period i naš proces učenja i savladavanja ovog novog instrumenta, tako da je ovo jedna prelazna struktura ekološke mreže", rekla je Prokić i dodala da se nada da će kroz novu uredbu biti identifikovana prema kriterijumima "Nature 2000".

Šef sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom kaže da je "Dan Nature 2000" simbolično obeležen u Botaničkoj bašti i istakao da je to najveća mreža zaštićenih područja u Evropi koja obuhvata više od 27.000 takvih područja.

"Srbija je na putu ka Evropskoj uniji, a učešće u projektu 'Natura 2000' je veoma važan element u ovom procesu. Srbija je već na ovom polju uradila mnogo, zakonodavstvo je praktično uredjeno. Neke stvari nedostaju, ali je sve na dobrom putu", izjavio je Engstrom.

On je dodao da će EU nastaviti da pomaže Srbiji da zaštiti prirodu i biodiverzitet, u sklopu puta ka Evropskoj uniji i ocenio da tehnologija postoji, samo treba da se primeni.

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Jelena Tanasković rekla je da je to veoma važna tema, pre svega u Poglavlju 27 i održivom razvoju Srbije.

"Ministarstvo ubrzano radi na zakonodavnom okviru i njegovoj primeni usaglašavanja zakonodavnog okvira sa Evropskom unijom. To se ogleda kako u donetom zakonu o klimatskim promenama, tako u pripremi zakona o zaštiti prirode koji sada radimo, pripremi uredbe o ekološkim merama, kao i o uredbi o oceni prihvatljivosti", kazala je Tanasković.

Projekat "Natura 2000" obavezan je za sve članice Evropske unije, kao i one koje su u procesu priključivanja i u okviru njega se radi na mapiranju i predlaganju novih područja koja bi, na osnovu istraživanja i prikupljanja podataka sa terena, trebalo da spadaju pod zaštićena.

U Srbiji trenutno postoji 101 zaštićeno područje i zauzima 7,66 procenata teritorije.

CEO VIDEO MATEROJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.