AAA

ZELENA-SRBIJA | 16.06.2021 13:05 > 16.06 14:49

Ambasador Belgije u Pirotu o unapredjenju zaštite životne sredine

Ambasador Belgije u Srbiji Kunrad Adam razgovarao je danas u Pirotu sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem o unapredjenju zaštite životne sredine i uključivanju javnosti u odlučivanje o tome.

Vasić je posle sastanka izjavio da je predočio ambasadoru da je Pirot "primer dobre prakse u oblasti zaštite životne sredine" jer se u Regionalnoj deponiji Pirot obavlja primarna i sekundarna separacija otpada, počela je izgradnja stanice za merenje kvaliteta vazduha i očekuje se izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Gradonačelnik je rekao da je javnost bila uključena u donošenje odluka.

"Saradnja u ovoj oblasti sa evropskim institucijama je značajna jer Pirot ne može sam sve da realizuje i finansira", istakao je Vasić.

Belgijski ambasador je podsetio da je Srbija u procesu pregovora za pristupanje EU u kojima je najvažnije poglavlje iz oblasti zaštite životne sredine. "Pitanja zaštite životne sredine nisu samo u Srbiji. I ljudi u mojoj zemlji (Belgiji) su zabrinuti i važna je transparentnost i uključivanje javnosti u proces odlučivanja, da svi projekti, posebno ekonomske prirode, budu izloženi oceni javnosti. Važna je i uloga medija u tom procesu", rekao je ambasador.

Pošto je rekao da je upoznat s radom Regionalne deponije Pirot, ambasador je ocenio da su "impresivana dostignuća grada u ovoj oblasti", a pozdravio je i postavljanje stanice za merenje kvaliteta vaznuha.

Naveo je da zna i da kompanija Mišlen radi na zameni uglja koji koristi, gasom. Ambasador je danas posetio Regionalnu deponiju Pirot i video postrojenje za sekundarnu separaciju otpada, a rezgledao je i srednjevekovnu pirotsku tvrdjavu Momčilov grad.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.