AAA

ZELENA-SRBIJA | 06.07.2021 13:10 > 06.07 13:23

Debata 'Zarobljeno javno dobro u zarobljenoj državi': Kad gradjani uzmu funkciju državnog organa


Kada "iritirani i zabrinuti" gradjani uzmu u svoje ruke funkciju državnog organa, to je pokazatelj da država ne funkcioniše, izjavio je danas u Beogradu Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije . U debati "Zarobljeno javno dobro u zarobljenoj državi" on je rekao da je "problem što gradjani saznaju nešto što je drugačije od onog što čuju od institucija. Ne treba gradjani da u svoje ruke uzmu zaštitu sebe, zakona i poretka koje upravo oni koje plaćaju gradjani treba da štite. To je nelogična priča koja se dešava u Srbiji".

Predsednik pokreta "Zajedno za Srbiju", Nebojša Zelenović, kazao je da su ekološke teme u Srbiji postale značajne kada su nevladine organizacije počele njima da se bave.

"Uvek stranke koje su na vlasti kažu kako je ekologija zloupotrebljena tema, što je još jedna u nizu neistina i pokušaj da se promeni tema zaštite životne sredine i elementarnih prava ljudi da uživaju u čistoj vodi i zemljištu", rekao je on u debati.

Zelenović, koji je i osnivač gradjanske platforme AKCIJA, pozvao je sve organizacije da se uključe u "zelenu gradjansku platformu", da bi uspeli da ekološke teme postanu političke.

Upitan o zagadjenju vazduha, Jovanović je rekao da kupovina mernih uredjaja neće doprineti pobljšanju, već je neophodno uložiti u mere koje bi mogle da smanje zagadjenje vazduha u Srbiji.

"Ako nema mera koje mogu da smanje zagadjenje vazduha, kupovina novih 20 automatskih stanica koje će dati progonozu, u vrednosti oko četiri miliona evra, iluzija je i gubljenje vremena, jer mi već imamo dijagnozu", naglasio je on.

Za četiri miliona evra, ocenio je Jovanović, može se promeniti 25-30.000 individualnih ložišta, što bi doprinelo smanjenju aerozagadjenja.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.