AAA

ZELENA-SRBIJA | 23.07.2021 14:30 > 23.07 14:30

Ministarsvo poljoprivrede predlaže povlačenje predloga Zakona o vodama

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odlučilo je da, nakon što predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije potpisao izmene i dopune Zakona o vodama, predloži Vladi Srbije povlačenje iz procedure predlog tog zakona, kao i da se o novom nacrtu zakona sprovede javna rasprava, potvrdjeno je danas agenciji Beta u tom ministarstvu.

Istaknuto je da će, pre slanja Vladi Srbije novog nacrta zakona na usvajanje, biti sprovedena javna rasprava, radi obezbedivanja najšire saglasnosti stručne javnosti i gradjana.
O datumu i vremenu trajanja rasprave, javnost će biti blagovremeno obaveštena, rekli su u Ministarstvu.

Prethodno je danas objavljeno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije potpisao izmene i dopune Zakona o vodama i da će taj dokument biti vraćen Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje, jer nije donet u skladu sa Ustavom.

Ekološki aktivisti i stručnjaci su kritikovali izmene Zakona o vodama, koje je Skupština Srbije usvojila 14. jula, jer se izmedju ostalog, menjaju odredbe o načinima korišćenja i davanju u zakup vodnog zemljišta.

Ukazano je da se jednom odredbom zakona omogućava direktna pogodba prilikom zakupa vodnog zemljišta u javnoj svojini za korišćenje rečnih nanosa i za postavljanje plutajućih objekata, splavova.

Više od 30 organizacija je tražilo hitno povlačenje iz skupštinske procedure nacrta tog Zakona.

Zamerano je i što su izmene Zakona o vodama razmatrane u Skupštini po hitnom postupku, bez organizovanja javne rasprave, niti je bilo informacija u javnosti da se radi na tim izmenama.

Ukazano je i da se predlogom zakona značajno menja regulatorni okvir upravljanja vodama i vodnim zemljištem, odnosno da se ne radi o tehničkim izmenama za koje javnost nema interes, već o suštinskoj promeni procedure odlučivanja o raspolaganju javnim dobrima.

Na ovaj način, rekli su protivnici izmena zakona, dodatno se omgućava korupcija, a eliminiše princip transparentnosti i javnih nabavki u raspolaganju resursima koji predstavljaju najvažnije javno dobro vodu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.