AAA

ZELENA-SRBIJA | 03.08.2021 13:45 > 03.08 13:45

SBB fondacija i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokreću projekat zaštite prirode

SBB fondacija objavila je danas da je sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) potpisala memorandum o saradnji o zajedničkom radu na zaštiti prirode, unapredjenju nacionalnog okvira za zaštitu biodiverziteta, informisanju i edukaciji javnosti.

Cilj saradnje je da se u narednih pet godina pokrene formalna zaštita pet područja prirode u Srbiji i njihovog uključivanja u Ekološku mrežu Srbije, koja je ustanovljena po principu Ekološke mreže Evropske unije – Natura 2000, navedeno je u sapštenju.
Kako je precizirano, projekat formalne zaštite područja počinje u mestu Mala Vrbica, u opštini Kladovo, koje je decenijama unazad prepoznato kao izuzetno važno za ptice i ostali biodiverzitet.

Direktorka SBB fondacije i CSR direktorka United Grupe Jovana Lukić kazala je kako iz dana u dan raste potreba da se pojedinci, različite organizacije i kompanije povezuju u zaštiti životne sredine, te da se SBB fondacija već šest godina u okviru inicijative "Ne prljaj. Nemaš izgovor!" bori za čistiju i zeleniju sredinu.

"Ovo partnerstvo je izuzetno važno, kako zbog nastavka naše borbe da živimo u zdravom okruženju, tako i zbog toga što povećanje broja zaštićenih područja u Srbiji predstavlja jedan od uslova za ulazak Srbije u EU", ocenila je Lukić.

Istaknuto je da će SBB fondacija i DZPPS sprovoditi i niz zajedničkih aktivnosti, kao sto su edukacije i podizanje svesti o značaju biodiverziteta i zaštite životne sredine kroz konferencije, letnje kampove i slične skupove, akcije čišćenja, sadnje, javnim zagovaranjem za unapredjenje nacionalnog okvira za zaštitu biodiverziteta, naročito u kontekstu uskladjivanja sa zakonima Evropske unije i slično.

"Naše udruženje okuplja stručnjake, veliki broj članova, volontera i gradjana koji svakodnevno predano rade na istraživanju, zaštiti i promociji prirode Srbije. Uz pomoć SBB fondacije mi ćemo biti tehnički opremljeniji i sposobniji da rešavamo mnoge izazove poput očuvanja prirodnih resursa, područja, staništa i populacija ugroženih divljih vrsta", rekao je izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.

SBB fondacija je, kako se podseća, pored ostalog u okviru projekta "Ne prljaj. Nemaš izgovor!" realizovala više od 100 akcija čišćenja širom Srbije, podeljeno i proizvedeno više od 43.000 eko kesa, a donirana su i 23 dečja igrališta u 19 gradova.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.