AAA

ZELENA-SRBIJA | 04.08.2021 14:20 > 04.08 14:26

Demostat: 29 odsto gradjana smatra da Rio Tintu ne treba dati dozvolu za rad (VIDEO)

Istraživačko-izdavački centar Demostat objavio je danas rezultate istraživanja koje se odnosi na reakciju gradjana Srbije na projekat Jadar kompanije Rio Tinto koja istražuje nalazišta minerala jadarit u okolini Loznice, gde 29 odsto ispitanika smatra da ni pod kojim uslovima kompaniji ne treba davati dozvolu za rad.

Glavno pitanje istraživanja glasilo je: Ukoliko otvaranje rudnika Rio Tinta donosi stvarnu mogućnost ekonomskog napretka cele Srbije i svih gradjana, pod kojim uslovima bi mu i da li bi mu trebalo dati dozvolu za rad?

Glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović rekao je da je 59 odsto ispitanika izjavilo da prilikom izdavanja dozvole treba ispuniti neke uslove.
"Medju navedenim uslovima dominira pozivanje na mišljenje stručnjaka, ako oni potvrde da su ispunjeni svi ekološki standardi", kazao je Mihailović.

Prema njegovim rečima devet odsto ispitanika je svoje pozitivno mišljenje uslovilo potvrdom predsednika države da su ispunjeni svi ekološki standardi.

Mihailović je naveo i da odnos prema otvaranju rudnika litijuma nije bitan samo za stanovnike dela Srbije gde bi bio rudnik, nego je značajan i za ispitanike iz Beogradskog i Vojvodjanskog regiona, kao i da su gradjani izloženi oprečnim informacijama koje mogu da zbune.

"Devet od 10 ispitanika je imalo odgovor na centralno pitanje, što ukazuje na činjenicu o velikoj zainteresovanosti gradjana Srbije za ovaj projekat i moguću štetu od otvaranja rudnika", izjavio je on.

Jedno od pitanja istraživanja bilo je i da li se u Srbiji više brine o ekonomskoj koristi, bez obzira na eventualne štete koje nastaju realizacijom te koristi, ili se više brine o zaštiti životne sredine.

Mihailović je naveo da je 83 odsto ispitanika reklo da se u Srbiji više brine o ekonomskoj koristi bez obzira na ekološku štetu, dok je u pozadini zaštita o životnoj sredini.

Prema njegovim rečima, 71 odsto ispitanika su rekli da gradjani treba da brinu o zaštiti životne sredine, dok je 17 odsto ostalo pri brizi za ekonomsku korist.

Istraživanje Demostata radjeno je na uzorku od 1.200 ispitanika, a podaci su prikupljani putem telefona tokom jula ove godine.

Profesor ekološke politike na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Darko Nadić rekao je da je Srbija u poslednjih 30 godina propustila šansu koja se zove ekološka tranzicija.

"Ekološka pitanja tek sada dobijaju svoj politički značaj i postaju političa pitanja, jer odredjuju kakva će nam budućnost biti", istakao je Nadić.

Prema njegovim rečima interesi politike i ekonomije su veoma bliski, prva želi profit i kapital, dok političari posmatraju prirodne resurse kao cenu socijalnog mira, jer žele da narod bude zadovoljan.

Nadić je rekao i da je ključno pitanje referenduma na kojem bi se gradjani izjašnjavali o otvaranju rudnika litijuma i ko treba da odlučuje na njemu da li lokalna zajednica u kojoj će rudnik biti otvoren ili cela zemlja.

Govoreći o ekološkim pokretima u Srbiji, Nadić je naglasio da su oni sastavljeni "s brda s dola" i pre svega "ad hok", od problema do problema, kao i da ukoliko ne mogu da reše neki problem oni često nestaju.

Nadić je ocenio da ekološka pitanja nisu pitanja političke orijentacije, već su iznad svih trenutnih politika.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.