AAA

ZELENA-SRBIJA | 10.08.2021 17:40 > 10.08 17:40

Ministarstvo za zaštitu životne sredine: Nismo nadležni za staru deponiju Vinča

Ministarstvo za zaštitu životne sredine danas je saopštilo da nije nadležno za staru, nesanitarnu deponiniju Vinča na kojoj je izbio požar, niti je izdavanje dozvola o njenom preuzimanju predmet Zakona o upravljanju otpadom.

Ta deponija, na kojoj je u subotu izbio požar i još nije u potpunosti ugašen, predmet je ugovornog odnosa izmedju preduzeća "Beo Čista energija" i Grada Beograda, kazali su u Ministarstvu agenciji Beta.
"Stara deponija nije radila na osnovu bilo kakve izdate dozvole ministarstva, pa samim nema ni nadležnosti u pogledu kontrole i nadzora republičke inspekcije. Zbog obima akcidentne situacije, republički inspektori zaštite životne sredine je 8. avgusta ipak je izašla na teren, u cilju dobijanja informacije u vezi požara koji je nastao na nesanitarnoj deponiji Vinča, odnosno staroj deponiji", objasnili su u ministarstvu.

Inspektori zaštite životne sredine su utvrdili da je za kontrolu sprovodjenja i primenu odluka jedinica lokalne samouprave za obavljanje komunalnih delatnosti, kao i da li vršilac komunalne delatnosti ispunjava uslove za obavljanje te delatnosti, nadležna Republička komunalna inspekcija u okviru Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Komentarišući izjavu direktora preduzeća "Beo Čista energija" Vladimira Milovanovića da ta firma još čeka dozvolu Ministarstva za zaštitu životne sredine o preuzimanju stare deponije u Vinči i da će do tada ona biti u nadležnosti Gradske čistoće, u Ministarstvu su naveli da su samo dali saglasnost na projekat sanacije i rekultivacije stare deponije.

Istakli su da se dozvole o kojima priča direktor preduzeća "Beo čista energija" odnose na drugu parcelu u Vinči i novu sanitarnu deponiju, na kojoj nije izbio požar.

"Na osnovu zahteva te kompanije ministarstvo je izdalo dozvolu za odlaganje komunalnog otpada koji nastaje na teritoriji grada Beograda. U toku je izdavanje dozvole za tretman gradjevinskog otpada, jer se čekalo da preduzeće dopuni dokumentaciju", naveli su u ministarstvu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.