AAA

ZELENA-SRBIJA | 06.09.2021 15:55 > 06.09 15:58

NEA: Beograd prema novoj analizi ponovo na prvom mestu zagadjenosti vazduha u Evropi

Prema novoj analizi aerozagadjenja u Evropske agencije za životnu sredinu, Beograd se, gledajući gradove preko milion stanovnika, nalazi na prvom mestu po zagadjenosti vazduha u Evropi, saopštila je danas Nacionalna ekološka asocijacija (NEA).

"Analiza nivoa aerozagadjenja u EU i Srbiji je dovoljan dokaz da su veoma neodgovorne izjave da je Beograd na samom vrhu po kvalitetu vazduha u Evropi. Zvanična rang lista 324 grada u EU prema koncentracijama PM 2.5 čestica, koje su najodgovornije za nivo kvaliteta vazduha i najopasnije za ugrožavanje zdravlja, pokazuje da je 'čisti' Beograd podjednako zagadjen kao i poslednji gradovi na toj listi", navodi se u saopštenju.

Iz NEA dodaju i da gradjani Srbije Medjunarodni dan čistog vazduha, koji se obeležava 7. septembra, dočekuju "okruženi stravičnim zagadjenjem svih medija životne sredine".
"Ni 7.500 umrlih u Srbiji od prekomernog zagadjenja vazduha, nije dovoljno državnim institucijama da deluju kako bi rešile problem i posledično zaštitile zdravlje gradjana i gradjanki Srbije. Vazduh se neće poboljšati parolama, negacijama činjenica i nečinjenjem, već intenzivnim donošenjem i sprovodjenjem adekvatnih mera od strane države, čiju volju po tom pitanju ne vidimo", piše u saopštenju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*



otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.