AAA

ZELENA-SRBIJA | 17.09.2021 15:50 > 17.09 16:49

Pokret Tvrdjava: Fabrika Svon lejk u Smederevu ispušta zagadjujuće materije

 Pokret "Tvrdjava" iz Smedereva danas je saopštio da je inspekcija utvrdila da preduzeće Svon lejk (Swan Lake) u Smederevu ispušta otpadne vode sa prekoračenim graničnim vrednostima više zagadjujućih materija kao i da uopšte nema vodnu dozvolu, čime je počinilo ozbiljan privredni prestup i prekršilo Zakon o vodama.

U saopštenju je navedeno da su predstavnici tog pokreta početkom avgusta, nakon što se mesecima u Smederevu i okolini širio nesnosan smrad, izašli ne teren i obišli nekoliko lokacija pretpostavljajući da je izvor takvog zagadjenja neka od deponija.

Ispostavilo se da je u pitanju ispust za otpadne vode iz proizvodnje fabrike Svon lejk koja teritorijalno pripada opštini Kovin, ali se nalazi na samo nekoliko kilometara od centra Smedereva.
Nadležna inspekciji kojoj je podneta prijava utvrdila je da je zagadjivač fabrika koja se bavi proizvodnjom rafinisanog etil alkohola i tehničkog alkohola i koja kao sirovinu koristi melasu – kukuruz i da tokom 24 sata ispusti 270.000 litara vode, osnosno džibre, koja se sprovodi do taložnog polja.

Udruženje gradjana "Tvrdjava" je navelo će nastaviti da traži odgovore od nadležnih o svim pitanjima koje se odnose na zaštitu zdravlja gradjana i zagadjenja životne sredine.

U narednim danima taj pokret očekuje i rezultate analize uzoraka šljake (troske) koja je nus proizvod železare u Smederevu, uzete sa nekoliko lokacija, kao i prašine iz Radinca.

Uzorci su dostavljeni akreditovanoj laboratoriji, a novac za analizu su obezbedili gradjani.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.