AAA

ZELENA-SRBIJA | 26.09.2021 11:35 > 26.09 11:35

Eko straža: Opasno povećane koncentracije sumpor dioksida u Novom Sadu

Organizacija Eko straža iz Novog Sada objavila je da su u tom gradu proteklih dana zabeležene "zabrinjavajuće" visoke koncentracije sumpor dioksida.

Oni su naveli da su koncentracije sumpor dioksida u petak ujutro u Novom Sadu dostigle i do 3.500 miligrama po kubnom metru, a da Uredba o uslovima za monitoring i zahtevima kvalitetima vazduha reguliše da je maksimalna dozvoljena koncentracija 500 miligrama po kubnom metru.
"Reč je o koncentracijama koje su opasne po zdravlje i život gradjana i nadležne institucije su dužne da o tome obaveste javnost", upozorili su u objavi na Fejsbuku.

Eko straža je s tim u vezi uputila zahteve za pristup informacijama od javnog značaja Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Novosadskoj toplani, Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine, Elektroprivredi Srbije i Agenciji za zaštitu životne sredine.

Iz te ekološke organizacije naveli su da ih nije šokirao izostanak bilo kakve reakcije nadležnih na tako visoke koncentracije, jer je njihovo ignorisanje problema uobičajena praksa u Srbiji.

Podsetili su da sumpor dioksid nastaje sagorevanjem sumpora koji je sastavni deo naftnih derivata, uglja, gasa, metalnih ruda, a emituje se u procesima prerade nafte u rafinerijama i u fabrikama za proizvodnju cementa.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.