AAA

ZELENA-SRBIJA | 04.10.2021 13:05 > 04.10 13:06

Na Velikom ratnom ostrvu 200 zaštićenih vrsta ptica, u Brajfordovoj i Zvezdarskoj šumi preko 70

Na Velikom ratnom ostrvu zbog relativno očuvane močvarne i vodene vegetacije i prisustva velikih vodenih površina se još uvek hrani, gnezdi i zadržava 208 vrsta ptica od kojih je 200 vrsta zaštićeno, saopštilo je danas Javno komunalno preduzeće "Zelenilo-Beograd".

Kako se navodi u njihovom saopštenju povodom svetskog Dana životinja i Dana staništa, takvo stanište je gotovo nestalo u Srbiji i održalo se samo u fragmentima na sprudovima i u plavnom delu obale uz Dunav i Savu.

Iz "Zelenila" su izdvojili prisustvo orla belorepana, najvećeg orla Evrope sa rasponom krila od dva do 2,4 metra, kao i prisustvo zaštićenih vrsta mali kormoran i žuti voljić.
"Fondacija za zaštitu ptica grabljivica je markirala na Ratnom ostrvu beogradskog orla belorepana Dušana, koji je uključen u program satelitske telemetrije. Beograd je jedan od retkih velikih gradova koji, gotovo u centru grada, ima gnezdo belorepana koje se prati više od decenije", navodi se u saopštenju.

U zaštićenim područjima Zvezdarska i Bajfordova šuma zabeleženo je prisustvo 72, odnosno 77 vrsta ptica, a iz "Zelenila" su napomenuli da se, od poznatijih vrsta, u te dve beogradske gradske šume mogu sresti crnoglava grmuša, zeba, kos, slavuj, velika senica i crna žuna.

Svetski dan životinja obeležava se još od 1931. godine, a ustanovljen je na konferenciji ekologa u Firenci. Taj dan posvećen je boljem tretmanu i dobrobiti svih životinja.

Svetski dan staništa ima za cilj podizanje svesti javnosti u oblasti planiranja buduće urbanizacije o potrebi očuvanja biološke raznovrsnosti predela, naročito zaštite i održivog korišćenja divljih vrsta flore i faune i njihovih staništa.

Svetski dan staništa ustanovile su Ujedinjene nacije 1986. godine, a obeležava se svakog prvog ponedeljka u oktobru, tako da su se ta dva dogadjaja preklopila ove godine.

//

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.