AAA

ZELENA-SRBIJA | 07.10.2021 11:45 > 07.10 11:48

CAN o samitu EU-Zapadni Balkan: Prilika da se obnovi potencijal Zelene agende

Samit EU-Zapadni Balkan bio je još jedna prilika da se potvrde predanost integraciji u EU i postavi plan za sprovodjenje Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, ocenila je Evropska mreža za klimatsku akciju (CAN).

Krajnji je momenat da države pretvore svoja politička obećanja u konkretne postupke, postavljajući jasne ciljeve za postepeno ukidanje uglja do 2030, u okviru pravovremenih politika i mera koje će omogućiti dekarbonizaciju regiona do 2050. godine.

"Deklaracija potpisana (juče) na Brdu kod Kranja u Sloveniji obnavlja potencijal Zelene agende za Zapadni Balkan", rekla je Kristina Naunova iz CAN-a.

Ona je navela da bi ovaj dogovor, ako se pametno upotrebi, mogao podstaći potrebne klimatske i energetske reforme u regionu.

"Time bi se utabao put za pravedan prelaz sa uglja na obnovljive izvore energije, a istovremeno izgradile bliže institucionalne i političke veze s EU i pomogao proces pristupanja", rekla je Naunova.

Veoma je važno da se najavljena ulaganja od oko 30 milijardi evra u region od strane EU pažljivo upotrebe za povećanje energetske efikasnosti, podsticanje obnovljivih izvora energije kao što su solarna i energija vetra, za medjusobnu povezanost, umrežavanje i liberalizaciju tržišta, navodi se u saopštenju. //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.