AAA

ZELENA-SRBIJA | 24.11.2021 14:40 > 24.11 14:50

NVO: Borbi protiv klimatskih promena neophodno finansiranje bez političkih pritisaka

Za postizanje dugoročnih i efikasnih rezultata u borbi protiv klimatskih promena neophodan je stabilan izvor finansiranja koji ne podleže političkim pritiscima, a potrebno je posvetiti se i edukaciji gradjana radi postizanja šireg konsenzusa po pitanju neophodnosti zaštite životne sredine, zaključci su onlajn sastanka na kome su učestvovali predstavnici beogradskih organizacija civilnog društva.

Kako se navodi u saopštenju Evropskog pokreta u Srbiji, koji je sastanak organizovao u okviru projekta "Zelena agenda na lokalnom nivou", izvršna direktorka Centra za unapredjenje životne sredine Ivana Jovčić rekla je da je kontinuirani rad u oblasti zaštite životne sredine otežan nedostatkom novca i odsustvom saradnje sa vlastima.
"Ja sam predstavnica nevladinog sektora u Nacionalnom savetu za klimatske promene. Problematično je što vi uopšte nemate podršku kada radite u Savetu takve vrste, budući da tamo sede predstavnici ministarstava i javnih preduzeća koji vas posmatraju kao kolateralnu štetu. Kada god hoćete nešto da iznesete i koliko god to sve imalo smisla, uvek morate da se borite i da povremeno trpite neprijatne komentare", izjavila je Jovčić.

Direktor Centra za medjunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond) Nikola Petrović ocenio je da je potrebno napraviti široku mrežu neformalnih udruženja i zainteresovanih pojedinaca koji bi bili voljni da se usredsrede na osvešćivanje gradjana po pitanju aktuelnih tema od životnog značaja, kao što je borba protiv klimatskih promena.

"Jedini način da se postigne željeni efekat jeste omasovljavanje pokreta u cilju ekološkog osvešćivanja gradjana. Nisam za to da nevladine organizacije postanu političke organizacije kako bi se postigao ovaj cilj. Moramo podići glas za ono što više nije pitanje ni Evropske unije niti političkog opredeljenja, već pitanje životnog opstanka", kazao je Petrović.

Predstavnik neformalne grupe gradjana "Bitka za Košutnjak" Dejan Jovanović ocenio je da sprovodjenje akcija očuvanja zelene površine predstavlja pravi izazov, jer su gradjevinski investitori i policija često na istoj strani.

"Mi svaki drugi dan imamo ovakvu situaciju. Znači, neka osoba dodje u park na Rakovici ili Čukarici i započne nelegalnu gradnju objekta. Policija umesto da reaguje i zabrani gradnju, odluči da se uopšte ne pojavi. Upravo zbog toga im se desio Košutnjak. Običnim gradjanima je prekipelo i kada su videli jasan cilj koji je dostižan i konkretan, opredelili su se za akciju", istakao je Jovanović.

Projektni asistent Evropskog pokreta u Srbiji Milan Vranjković predstavio je rezultate istraživanja "Šta gradjani i gradjanke misle o klimatskim promenama" koje je pokazalo da najveći broj ispitanika brine zagadjenje vazduha i voda u Beogradu, kao i da su uzrok toga aktivnosti privrede, industrije i loše upravljanje otpadom.

Sastanak je organizovao Evropski pokret u Srbiji u okviru projekta "Zelena agenda na lokalnom nivou", sa ciljem jačanja gradjanskog aktivizma i osnaživanja mreže organizacija civilnog društva i pojedinaca koji deluju u politikama koje se tiču ublažavanja posledica klimatskih promena i zaštite životne sredine.

Akcija je deo programa "Ekosistem podrška reformama u zaštiti životne sredine", koji sprovode Mladi istraživači Srbije (MIS), uz podršku Švedske preko Švedske agencije za medjunarodni razvoj i saradnju.

   //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.