AAA

ZELENA-SRBIJA | 01.12.2021 12:00 > 01.12 12:47

Kampanja Ujedinjeni Balkan za čist vazduh nastavlja borbu za gašenje termoelektrana na ugalj

Regionalna kampanja "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh" objavila je da od danas počinje sprovodjenje te inicijative drugu godinu zaredom, u cilju podizanja svesti stanovnika o uzrocima i posledicama zagadjenja, mogućim načinima poboljšanja kvaliteta vazduha i borbi za zdraviju životnu sredinu kroz regionalnu solidarnost.

Jedna od tema u fokusu kampanje je i posledice i štetnost zagadjenja termoelektrana na ugalj, kao i zagadjenja poreklom iz teške industrije, navedeno je u saopštenju.
Učesnice informativne kampanje "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh" zalažu se da se sprovede što brže gašenje termoelektrana na ugalj i da se zagadjenje poreklom iz teške industrije hitno svede u propisne okvire.

Oni traže i da gradjani dobiju "mesto za stolom" kada se odlučuje o ekološkim i drugim dozvolama za proizvodna postrojenja.

Navedeno je da termoelektrana "Ugljevik" sama emituje više sumpor-dioksida (107.402 tona u 2020. godini) nego što je ukupan zbir dozvoljenih emisija svih postrojenja obuhvaćenih nacionalnim planovima za smanjenje emisija (103.682 tone), čime je samo ovo postrojenje prekoračilo sve ukupne godišnje vrednosti zajedno.

Dodaje se da uvoz EU proizvedene električne energije iz Zapadnog Balkana čini 0,3 odsto potrošnje Unije, ali emisije sumpor-dioksida iz ove proizvodnje iznose 50 odsto njegove emisije iz svih EU termoelektrana.

Osim industrije, ugalj se troši i u domaćinstvima i toplanama, a prestankom upotrebe tog fosilnog goriva nestao bi glavni pojedinačni izvor zagadjenja vazduha na Zapadnom Balkanu, navedeno je u saopštenju.

Ukazano je i da je gubitak bruto domaćeg proizvoda usled zagadjenja vazduha na Zapadnom Balkanu samo u 2016. iznosio do 8,5 millijarda evra.

Umesto u izgradnju i obnovu termoelektrana, novac iz budžeta može da se usmeri u socijalne programe i prekvalifikaciju radnika te podizanje solarnih elektrana na mestu ugljenokopa koje bi zamenile elektroenergetske kapacitete što se gase, navedeno je u saopštenju uz napomenu da bi tako transformacija industrije mogla da bude najzelenija na kontinentu.

Podseća se da "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh" sprovodi Evropski fond za Balkan uz podršku brojnih organizacija: Eko foruma iz Zenice, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker i Balkan Green Foundation iz Prištine, Air Care iz Skoplja, OZON iz Podgorice, Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradske otvorene škole.

   //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.