AAA

ZELENA-SRBIJA | 12.01.2022 11:30 > 12.01 11:35

U toku Medjunarodni popis ptica vodenih staništa na području Srbije

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) saopštilo je da do 30. januara organizuje i sprovodi Medjunarodni popis ptica vodenih staništa, započet 8. januara, navodeći da je ovo istraživanje jedno od najstarijih i najmasovnijih aktivnosti praćenja brojnosti divljih ptica na svetu.

"Zahvaljujući dobro razvijenoj mreži članova, volontera i saradnika i ove godine ćemo obilaziti sva važna vodena staništa u zemlji i prebrojavati ptice. Nažalost, priroda i ptice ugroženi su komunalnim i industrijskim zagadjenjem voda, masovnim odlaganjem otpada uz obale i divljim šljunkarama koje uništavaju poslednja priobalna staništa uz velike reke", navedeno je u današnjem saopštenju.
Posebna pažnja ove godine će biti posvećenai obilasku toka Zapadne Morave jer je to "sada naša najugroženija reka zbog izgradnje autoputa i menjanja desetina kilometara vodotoka.

Navedeno je i da su pojedini veliki ribnjaci, poznati kao izvanredno značajna staništa ptica, napušteni i isušeni, dok se istovremeno brojačima ptica ne dozvoljava obilazak nekih od aktivnih ribnjaka.

Takodje je navedeno da je lov sveprisutan i predstavlja faktor ugrožavanja i stradanja ptica, pa su lokacije na kojima se ne puca ptice vodenih staništa izuzetno retke".

Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Wetlands International.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.