AAA

ZELENA-SRBIJA | 07.04.2022 12:55 > 07.04 13:05

EU sa 1,8 miliona evra pomaže reformu sektora voda u Srbiji

U Srbiji će se u naredne dve godine sprovoditi projekat "Evropska unija podrška reformama u sektoru voda", koji treba da doprinese unapredjenju pružanja vodnih usluga, a koji će finansirati Evropska unija (EU) sa 1,8 miliona evra, saopšteno je danas na skupu u Privrednoj komori Srbije.

"Cilj projekta je unapredjenje sistema cena vode u Srbiji pružanjem podrške u proceni stanja pružanja usluga i izradi predloga za povećanje efikasnosti usluga sektora voda i za sprovodjenje revidiranih zahteva za nadoknadu troškova i uspostavljanje regulatornog sistema cena vode", izjavila je pomoćnica ministra poljoprivrede Vedrana Ilić.
Ona je istakla i da je projekat od "izuzetnog značaja" jer omogućava sagledavanje svih nedostataka koje treba prevazići na putu ka uspostavljanju adekvatne tarifne politike u sektoru voda u Srbiji.

"Posebna pažnja biće posvećena podršci u sprovodjenju tarifne metodologije na lokalnom nivou, u 20 pilot opština i gradova Požega, Brus, Blace, Kruševac, Sokobanja, Šabac, Lebane, Loznica, Čačak, Pančevo, Užice, Smederevo, Arilje, Kosjerić, Raška, Kraljevo, Niš, Vršac, Subotica i Ivanjica", kazala je Ilić.

Program menadžer Delegacije EU u Srbiji Antoan Avinjon kazao je da se reforme u Srbiji, uz podršku EU, sprovode zbog gradjana i sa ciljem da imaju kvalitetniju vodu, efikasnije i bolje vodne usluge.

Naglašeno je da će projekat direktno uticati na kvalitet života gradjana poboljšanjem standarda i efikasnosti usluga u sektoru voda, unapredjivanjem poslovanja komunalnih preduzeća i jedinstvenim pristupom vodnim tarifama, osiguravajući pravednu metodologiju obračuna troškova.

Uz podršku EU do sada su izgradjena postrojenja za preradu otpadnih voda u Subotici, Šapcu, Leskovcu, Kuli i Vrbasu, a obnovljeni sistemi za vodosnabdevanje u Požarevcu, Indjiji i Petrovcu na Mlavi, dok je u Velikom Gradištu izgradjen potpuno nov sistem za vodosnabdevanje.

U Kruševcu, Aleksandrovcu, Ćićevcu i Varvarinu su obnovljeni ili izgradjeni regionalni sistemi vodosnabdevanja, dok je u Raškoj, pored sistema za vodosnabdevanje, izgradjen i sistem za preradu otpadnih voda.

EU je do sada uložila više od 400 miliona evra bespovratnih sredstava kroz brojne programe i projekte za zaštitu životne sredine u Srbiji.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.