AAA

ZELENA-SRBIJA | 14.04.2022 13:40 > 14.04 16:12

U Vladi Srbije predstavljen projekat o dekarbonizaciji koji finansira Vlada Japana (VIDEO)

  • (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC)
  • (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC)
  • (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC)
  • (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC)
  • (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC)

Projekat "Pravilna zelena tranzicija i dekarbonizacija u Srbiji" u vrednosti milion dolara, koji finansira Vlada Japana, predstavljen je danas u Vladi Srbije.

Cilj projekta je da podstakne proces dekarbonizacije, odnosno napuštanja uglja kao dominantnog izvora za proizvodnju energije u Srbiji, istovremeno vodeći računa da cena i koristi te tranzicije budu ravnomerno rasporedjeni u društvu.
Projekat sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike Srbije.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da, od kada se Vlada Srbije opredelila da "zelenu" borbu protiv klimatskih promena, da zaštita životne sredine i energetika više ne mogu ići odvojeno.

"Projekat koji danas predstavljamo je važan jer šalje poruku da ne odustajemo od procesa zelene energetske tranzicije, već da treba da se ojača i ubrza, jer nije omča oko vrata, nego način da se prevazidju problemi i da bude izvor nove nacionalne i energetske moći", rekla je Mihajlović.

Dodala je da su mnoge zemlje otišle daleko u tom procesu, ali i da je Srbija, koja je na početku tog procesa, pokazala da je aktivna u njemu, tako što je donela niz zakona koji se tiču oblasti zaštite životne sredine, energetike, energetske efikasnosti ali i racionalne upotrebe energije.

Mihajlović je naglasila da su Srbiji potrebne brže investicije u nove kapaciteti koji će pomoći da se korak po korak izadje iz prljavih tehnologija i visokih emisija ugljen-dioksida i sumpor-dioksida i uvedu tehnologije koje čuvaju vazduh, zemlju, reke, kao i da je važno da ta tranzicija bude pravedna "da nijedan pojedinac ne trpi, već da taj proces omogući veći rast, nova radna mesta i viši standard".

Ambasador Japana Takahiko Kacumata rekao je da je glavni cilj ovog projekta da podrži pravednu tranziciju Srbije ka dekarbonizovanoj ekonomiji i da će se to ostvarivati kroz definisanje i uskladjivanje principa pravedne tranzicije u procesu zelene transformacije i dekarbonizacije privrede, kao i kroz podršku inovativnim biznis modelima i zelenim tehnologijama koji podržavaju ovaj proces.

On je podsetio da je Japan odlučio da doprinese procesu dekarbonizacije sa ukupno 42 miliona dolara za 23 zemlje, uključujući i Srbiju sa oko milion dolara i da je pored finansijskog doprinosa uključena i Japanska ekspertiza znanja.

Pomoćnica ministarke zaštite životne sredine Sandra Dokić rekla je da tranzicija ka niskougljeničnom društvu mora da bude pravedna jer će imati značajne socijalne i ekonomske efekte, ne samo na industriju, već i na zajednicu i pojedince.

Ona je naglasila da je neophodno uspostaviti otvoren dijalog sa svima koji će na direktan i indirektan način biti pogodjeni tom tranzicijom.

"Na ovom putu, kao i za svaku veliku sistemsku promenu, znače nam jaka partnerstva, kako bismo udružili znanja, uključili sve aktere i na najbolji način sproveli sve ono što su zelene politike i prioriteti Vlade Srbije", rekla je Dokić, ističući da je značajno i što upravo ovaj projekat koji finansira Vlada Japana počinje istovremeno sa aktivnostima Ministarstva u okviru projekta Zelena agenda u Srbiji, koji takodje doprinosi zelenoj tranziciji.

Predstavnica UNDP-a u Srbiji Frensis Pikap rekla je da srpske kompanije mogu biti ugrožene ukoliko se sve ne uskladi sa dekarbonizacijom, jer bez nje, zemlje EU u koje Srbija najviše izvozi, neće hteti da uzimaju srpske proizvode

"Proces dekarbonizacije je bitan za srpske kompanije i njihovo učešće na ekonomskom tržištu, sa pristupom zelenim fondovima EU i za pristupanje EU", istakla je Pikap.

U okviru projekta "Podrška Nacionalno odredjenom doprinosu prema Sporazumu iz Pariza (NDCs) u cilju postizanja neto-nultih emisija i klimatski otpornog razvoja, kao odgovor na krizu klimatskih promena", UNDP će podržati Vladu Srbije u izradi plana pravedne tranzicije ka niskougljeničnoj ekonomiji, a preduzeća iz javnog i privatnog sektora pozvati da predlože inovativna rešenja za dekarbonizaciju privrede i industrije i smanjenje zagadjenja životne sredine.

Pored toga biće podržana primena najboljih predloga u praksi.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.