AAA

ZELENA-SRBIJA | 12.05.2022 14:50 > 12.05 14:50

Biološkinja: Saobraćaj, individualna ložišta, otpadne vode najveći izvori zagadjenja u Novom Pazaru

Glavni izvori zagadjenja u Novom Pazaru su saobraćaj, individualna ložišta i kotlarnice, gradska toplana, otpadne vode i industrija, ocenila je danas biološkinja Violeta Jakovljević.

Ona je u emisiji Radija Sto plus "Zeleni minuti" kazala da kvalitet vazduha ugrožavaju i sve učestaliji požari izazvani paljenjem strništa, kao i veliki broj deponija smeća.
"Po izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, u prošloj godini kvalitet vazduha u Novom Pazaru bio je treće kategorije zbog prisustva čestica koje su izuzetno opasne po zdravlje ljudi. Veliki problem je intenzivan saobraćaj tokom cele godine i neuredjen kanalizacioni sistem, kao i zagadjene reke koje su u pojedinim tokovima pete klase, pa se takva voda ne sme koristiti čak ni za polivanje", upozorila je Jakovljević.

Rekla je da je shvatanje da je na gradjanima pojedinačna odgovornost za životnu sredinu, jedan od načina unapredjenja stanja u Novom Pazaru.

"Gradjani to moraju shvatiti, a to se može realizovati kroz kontinuiranu obuku od predškolskog obrazovanja, do univerziteta. Informacije o svim pitanjima od značaja za očuvanje zaštite životne sredine, moraju da budu transparentne, razumljive i dostupne svakom pojedincu", rekla je biološkinja.

Janković je izjavila da je za poboljšanju kvaliteta vazduha jedan od vodećih faktora unapredjenje mobilnosti korišćenje javnog prevoza, bicikla, pešačenje, kao i ozelenjavanje i pošumljavanje, uz izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.