AAA

ZELENA-SRBIJA | 20.05.2022 15:40 > 20.05 15:57

Srbija spremna za globalnu ekološku konferenciju Stokholm+50

  • Foto: AMIR HAMZAGIC
  • Foto: AMIR HAMZAGIC
  • Foto: AMIR HAMZAGIC
  • Foto: AMIR HAMZAGIC
  • Foto: AMIR HAMZAGIC
  • Foto: AMIR HAMZAGIC

Srbija je završila nacionalne konsultacije za pripremu izveštaja o stanju životne sredine, koji će biti predstavljen na globalnoj ekološkoj konferenciji "Stokholm+50" 2. i 3. juna, a u kome će se pored ostalog naći preporuke o unapredjenju upravljanja otpadom, prečišćavanju otpadnih voda, cirkularnoj ekonomiji, dekarbonizaciji, zelenoj energetskoj tranziciji, objavljeno je danas.

"Konsultacije su bile dobra prilika da kroz dijalog različitih aktera dodjemo do zajedničkih zaključaka, istaknemo najvažnije ekološke probleme i preporuke za njihovo rešavanje. Kroz otvorene dijaloge, čuli smo glas svih učesnika i to će se uzeti u obzir prilikom kreiranja nacionalnih politika i planova u oblasti zaštite životne sredine", rekla je ministarka žaštite životne sredine Srbije Irena Vujović tokom petog i poslednjeg dijaloga o životnoj sredini u okviru konsultacija, koji je upriličen u botaničkoj bašti "Jevremovac".

Istakla je da je posebno raduje što su tokom konsultacija mladi pokazali veliko interesovanje i što su motivisani da učestvuju u nalaženju rešenja za izazove u ovoj oblasti.

"Zato je jedan od zaključaka da u narednom periodu u fokusu treba da bude edukacija mladih od osnovnih škola do fakulteta o važnosti zaštite životne sredine, kao i zaposlenih u lokalnim samoupravama, jer Srbiju očekuju velika ulaganja u ovoj oblasti", rekla je ministarka.

Vujović je navela i da je u Srbiji u prethodnom periodu ostvaren značajan napredak u rešavanju ekoloških problema, ali i uskladjivanja regulative sa EU propisima, što je rezultiralo otvaranjem Klastera 4, u okviru kojeg je i Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promene.

Nacionalne konsultacije je, uz podršku Vlade Švedske i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Na današnjem skupu predstavljene su najvažnije preporuke različitih aktera u društvu o tome šta Srbija treba da preduzme kako bi smanjila zagadjenje životne sredine, očuvala biodiverzitet i adekvatno odgovorila na izazove klimatskih promena.

Ove preporuke, prikupljene tokom niza dijaloga, biće uključene u Nacionalni izveštaj koji će delegacija Srbije predstaviti na konferenciji u Stokholmu.

"Kroz organizaciju globalne konferencije 'Stockholm+50',  koja će biti održana u Stokholmu 2. i 3. juna, Vlada Švedske želi da mobiliše globalne i lokalne ekološke akcije za našu planetu i našu budućnost", izjavila je ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David.

Ona je podsetila i da Švedska godinama podržava oblast zaštite životne sredine u Srbiji i najveći je donator u toj oblasti.

Dodala je i da je Srbija izabrana kao jedna od 59 zemalja u kojima je Vlada Švedske podržala konsultativni proces uoči sastanka u Stokholmu.

Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap ukazala je da su tromesečne konsultacije okupile više od 500 predstavnika nacionalnih i lokalnih institucija, civilnog društva, privatnog sektora, akademske zajednice i mladih.

"To nam je potvrdilo da u Srbiji postoji veliko interesovanje za očuvanje životne sredine i hvatanje u koštac sa klimatskim promenama", kazala je Pikap.

Ona očekuje da će preporuke učesnika nacionalnih konsultacija pomoći Srbiji da pronadje put ka održivoj i zelenoj budućnosti na dobrobit njene privrede i gradjana.

U Srbiji je od 13. aprila do danas održano pet nacionalnih dijaloga, a medju temama o kojima se diskutovalo su: zaštita biodiverziteta, klimatske promene, zelena transformacija privrede, povezanost životne sredine i javnog zdravlja, uloga mladih u zaštiti životne sredine.

Zahvaljujući onlajn platformi "SparkBlue", svi zainteresovani su imali priliku da se aktivno uključe u ovaj proces, kako bi pratili tok dijaloga i ostvarene rezultate i dali svoje preporuke za unapredjenje životne sredine u Srbiji.

Cilj konferencij "Stokholm+50: zdrava planeta za prosperitet svih – naša odgovornost, naša prilika", pored obeležavanja 50 godina od prve konferencije UN o životnoj sredini, jeste i da ubrza sprovodjenje aktivnosti koje doprinose ostvarenju globalnih Ciljeva održivog razvoja, Sporazuma iz Pariza o klimatskim promenama, kao i "zeleni" oporavak od posledica pandemije korona virusa.

Vujović, Ben David i Pikap su u botaničkoj bašti "Jevremovac" posadile i medonosne biljke na povodom Svetskog dana pčela, 20. maja.

Povodom Svetskog dana pčela i Svetskog dana zaštite biološkog diverziteta, 22. maj, u saradnji sa udruženjem "Ekonaut", danas su održane i dve panel diskusije o značaju pčela i neophodnosti njihove zaštite na kojima su učestvovali predstavnici akademske zajednice i civilnog sektora.

Takodje je održana i radionica o svetu pčela za decu i mlade.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.