AAA

ZELENA-SRBIJA | 30.05.2022 15:05 > 30.05 17:07

Evropska zelena nedelja obeležena u Sremskoj Mitrovici (VIDEO)

  • Foto: AMIR HAMZAGIC
  • Foto: AMIR HAMZAGIC
  • Foto: AMIR HAMZAGIC
  • Foto: AMIR HAMZAGIC
  • Foto: AMIR HAMZAGIC
  • Foto: AMIR HAMZAGIC
  • Foto: AMIR HAMZAGIC

Početak Evropske zelene nedelje danas je obeležen u Sremskoj Mitrovici gde je predstavljen i projekat odvajanja kućnog otpada.

Cirkularna ekonomija, nulto zagađenje i biodiverzitet su u fokusu ovogodišnje Evropske zelene nedelje, koja se održava do 5. juna.

Evropska zelena nedelja se obeležava kako bi se podigla svest o najvažnijim pitanjima zaštite životne sredine. Ove godine planirano je gotovo 300 događaja širom Evrope.

Tokom obeležavanja Evropske zelene nedelje u Srbiji, nizom događaja i onlajn aktivnosti biće predstavljeni konkretni rezultati saradnje Srbije, Evropske unije, njenih država članica i nekoliko međunarodnih partnera.
Manifestaciji u Sremskoj Mitrovici prisustvovali su ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre i ambasadorka Švedske Anika Ben David.

Oni su obišli liniju za separaciju otpada u okviru Regionalne deponije Srem-Mačva.

Projekat "Uspostavljanje primarne separacije komunalnog otpada u četiri regiona za upravljanje otpadom: Duboko, Srem-Mačva, Pančevo i Pirot" sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Evropske unije i Švedske.

U sklopu projekta, Evropska unija i Vlada Srbije obezbeđuju 26 vozila za transport reciklažnog otpada i više od 90.000 kontejnera i kanti, kao i veliku kampanju informisanja građana o primarnoj separaciji otpada u 17 gradova i opština.

Vujović je zahvalila evropskim partnerima na sveobuhvatnoj podršci Srbiji u projektnim aktivnostima koje imaju za cilj unapređenje sistema upravljanja otpadom.

"Pomoć lokalnim samoupravama ogleda se u donaciji plavih kanti koje će biti podeljene građanima kako bi mogli da odvajaju suvi, reciklabilni otpad u domaćinstvima. Donirani su i plavi i žuti kontejneri koji će biti postavljeni u stambenim naseljima, kao i vozila za sakupljanje otpada. Odvajanjem otpada na mestu nastanka, u domaćinstvima, omogućava se reciklaža dela otpada i smanjuju količine koje završavaju na deponiji", rekla je Vujović. 

Najavila je i proširenje regionalne deponije Srem-Mačva, kao i dodatno opremanje, ističući da će Sremska Mitrovica dobiti jedan od najmodernijih regionalnih centara u skladu sa standardima EU.

"Uskoro ćemo potpisati ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Francuskom agencijom za razvoj za realizaciju ovog kapitalnog projekta. Istovremeno, nastavićemo sa zatvaranjem i sanacijom nesanitarnih deponija, poput deponije 'Sovljak' u Bogatiću, uklanjanjem divljih deponija širom Srbije, ali i sa izgradnjom neophodne infrastrukture za sekundarnu separaciju otpada koja je preduslov za uvođenje odvajanja otpada u domaćinstvima", kazala je Vujović.

Naglasila je da je rešavanje pitanja upravljanja otpadom u Srbiji i povećanje stope reciklaže ključno za čistiju budućnost. 

Jadranka Joksimović je kazala da je ponosna na to što su projekti koje je podržalo njeno ministarstvo dobili podršku EU.

Ona je rekla da je još 2017. godine u Srbiji prepoznato šta će biti glavne teme budućih generacija.

"U sprovođenju projekata važna je edukacija, jer i ovo postrojenje neće imati svoju svrhu ukoliko građani ne budu aktivno pristupili separaciji, počevši od primarne separacije u domaćinstvima", kazala je Joksimović.

Emanuele Žofre je istakao da zagadjenje ima dugotrajne posledice na sve ljude i da treba zajedničkim snagama da se štiti životna sredina.

"I kao što mi u delegaciji EU u Srbiji imamo moto 'Bolji smo zajedno', zato smo mi ovde danas zajedno sa ministrima, predstavnicima lokalne samouprave i predstavnicima zemalja članica EU da ovde uradimo nešto bolje za građane", rekao je on.

Podsetio je da je EU poslednjih 15 godina investirala u Srbiji za zaštitu životne sredine više od 400 miliona evra.

"Za ovaj projekat EU je izdvojila oko 4,5 miliona evra, a ukupna vrednost projekta zajedno sa doprinosom ostalih partnera je 10 miliona evra. Sve ove novce uložili smo zarad boljeg života ljudi u ovom regionu, Šapcu i drugim mestima. Cilj je da se smanji broj nelegalnih deponija, a one nelegalne koje funkcionišu već mnogo godina da se zatvore. Konačni cilj je čistija voda, vazduh i sredina", rekao je Žofre.

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.