AAA

ZELENA-SRBIJA | 13.06.2022 19:45 > 13.06 19:50

Potpisan ugovor o modernizaciji Regionalne deponije Pirot

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić sa ministarkom zaštite životne sredine Srbije Irenom Vujović danas je u Beogradu potpisao ugovor o modernizaciji Regionalne deponije Pirot u sklopu Programa upravljanja čvrstim otpadom u Srbiji.

Vrednost projekta druge faze modernizacije Regionalne deponije Pirot je oko 7,5 miliona evra, saopšteno je iz Gradske uprave.

Vasić je, uz zahvalnost Ministarstvu na ogromnoj podršci do sada i na tom projektu, podsetio da je to Ministarstvo finansiralo izgradnju postrojenja za sekundarnu separaciju otpada.
"Krećemo i u realizaciju sistema za primarnu selekciju otpada. To je potpuno novi način upravljanja otpadom u Pirotu i regionu koji je u skladu sa svim principima cirkularne ekonomije", rekao je Vasić.

Dodao je da je izabran i izvodjač radova za rekonstrukciju Doma vojske u Pirotu."Radovi počinju ovih dana, a projekat vredan tri miliona evra, finansira Savet Evrope preko Ministarstva kulture i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima", rekao je Vasić.

Direktor Regionalne deponije Pirot Nebojša Ivanov rekao je da će se na deponiji graditi kompostana, druga ćelija deponije i sistem za sakupljanje biogasa.

"Ovo je rezultat višegodišnjeg rada lokalne samouprave, gradonačelnika i Regionalne deponije na pripremi dokumentacije, i izradi projekta koji se tiču budućnosti sistema upravljanja otpadom", rekao je Ivanov i najavio i izgradnju sistema za tretman gradjevinskog otpada čime će se omogućiti reciklaža tih materijala.

Vujović je rekla da će projekti koje finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj i francuska Agencija za za razvoj značajno unaprediti ekološku sliku Srbije.

"Upravljanje čvrstim otpadom u Srbiji je jedan od najvećih ekoloških problema. Vlada Srbije je veoma posvećena ovom problemu i zahvaljujući ovim projektima rešićemo problem upravljanja čvrstim otpadom u 50 opština Srbije", rekla je Vujović.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.