AAA

ZELENA-SRBIJA | 17.06.2022 16:25 > 17.06 16:41

Održani Zeleni susreti: Više od 80 udruženja i grupa razgovaralo o ekološkim problemima (VIDEO)


 Dogadjaj Zeleni susreti – izadji na zelenu granu okupio je danas u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu više od 80 predstavnika udruženja i neformalnih grupa na razgovor o glavnim ekološkim problemima u mestima širom Srbije i ulozi koju gradjani imaju u procesu zaštite životne sredine.

Beogradska otvorena škola je uz podršku Mladih istraživača Srbije i Inženjera zaštite životne sredine je tokom dve i po godine realizovala projekat Zeleni inkubator kojim se težilo da 130 udruženja i neformalnih grupa dobije mentorsku i finansijsku podršku u iznosu od 90 miliona dinara.
Programski menadžer za civilno društvo i ljudska prava delegacije EU u Srbiji Ekmel Čirzmečioglu izjavio je da je razvijeno civilno društvo jedan od faktora koji omogućavaju demokratskim društvima sposobnost da obezbede više bogatstva i bolje uslove za svoje gradjane

"Civilno društvo je najbolji mehanizam koji predstavlja glas gradjana, jer su lokalne organizacije i neformalne grupe suštinski deo svakog društva koji omogućava javnosti i u manjim lokalnim zajednicama da se uključe u dijalog. Čak i stanovnici ruralnih oblasti Srbije mogu da kažu šta žele", rekao je on.

Programski menadzer za zivotnu sredinu u delegaciji EU u Srbiji Antoan Avinjon izjavio je da je izuzetno bitno da se, kada se poveća nivo zagadjenja, na demokratičan i nenasilan način uz dijalog sa vlastima ukaže na problem i podigne svest.

"Za EU je važno da u ovom procesu saradjuje sa donosiocima odluka, civilnim društvom, medijima i svim drugim akterima i da zelene inicijative pokreću sami gradjani kojima je potrebna podrška ukoliko želimo da ekonomski rast u svetu bude i održiv, kako za nas, tako i za buduće generacije" rekao je on.

Više od 270.000 direktno uključenih gradjana/ki u skoro 100 mesta u Srbiji tokom prethodne tri godine bilo je uključeno u sve zelene aktivnosti, što je pokazatelj da ekološke teme i problematika zaštite životne sredine treba da budu u stalnom fokusu građanskog aktivizma.


CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.