AAA

ZELENA-SRBIJA | 28.06.2022 12:30 > 28.06 12:33

Fabrika opasnih materija u Leskovcu uprkos protivljenju gradskih vlasti

Jedna firma iz Beograda namerava da u Leskovcu sagradi fabriku za proizvodnju amablaže od materijala koji sadrži otrovne materije, uprkos protivljenju lokalne samouprave, potvrdio je danas gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Na sednici Skupštine grada, Cvetanović je potvrdio ono na šta je prvi put ukazao odbornik opozicione grupe gradjana "Za Leskovac" Nenad Zdravković i dodao da je pored te fabrike moguće otvaranje i livnice.

Cvetanović, koji je vodio polemiku s dva odbornika te grupe gradjana, povrdio je da Zdravković ima tačne informacije kada je u pitanju namera da se tu gradi takva fabrika.

"Tačno je da se radi o otrovnim materijama. Grad Leskovac i ekologija su dali negativno mišljenje a Ministarstvo za zaštitu životne sredine pozitivno mišljenje. Borićemo se, ako želite i vi sa nama. Budite sigurni da ćemo maksimalno dati podršku da Leskovac ne bude centar za otpad. Daćemo sve od sebe", istakao je Cvetanović.

Nije saopšteno o kojoj je firmi reč, osim da je iz Beograda.

Zdravković je kazao da je još opasnije to što se na manje od 500 metara od te lokacije nalazi arterski bunar koji je povezan sa još dvadesetak takvih bunara sa pijaćom vodom.

"Naša lokalna samouprava je za 29. jun zakazala javnu raspravu gde će se o tome pričati. Vodovod i Odeljenje za ekologiju Gradske uprave dali su negativno mišljenje i rekli da ne sme da se dozvoli da se napravi takva vrsta fabrike jer smo pod rizikom da dodje do zagadjenja podzemnih voda", kazao je Zdravković.

Po njegovim rečima, takodje postoji najava da će u Rulu prema Bobištu da bude otvorena i livnica, koja će se nadovezati na tu fabriku i takodje učestvovati u zagadjenju.

Zdravković je ponovio da je turska fabrika u izgradji "Erenli" takodje na manje od 500 metara od sličnog vodozahvata, te da groblje u Bobištu nije moglo da dobije dozvolu za proširenje baš iz tog razloga što se nalazi iznad arterskih bunara.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.