AAA

ZELENA-SRBIJA | 05.08.2022 13:10 > 05.08 13:13

Ekološki ustanak i Bela čaplja upozorili na mogućnost izgradnje luke u bari Reva

  • (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
  • (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
  • (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
  • (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
  • (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)
  • (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

Predstavnci Ekološkog ustanka i organizacije "Bele čaplja" upozorili su danas da postoje planovi da se na prostoru bare Reva izgradi luka na Dunavu i oštro se usprotivili toj mogućnosti.

Oni su, na konferenciji za novinare ispred gradske skupštine ocenili da bi izgradnja luke bila višestruko štetna sa ekološkog stanovništa, ali i da je ona na toj lokaciji nepotrebna.
Najavili su da će tokom dana predati gradskoj upravi primedbe na plan kojim je predvidjena izgradnje luke, te izrazili nadu da će beogradska vlast to prihvatiti i odustati od projekta.

Predstavnica udruženja "Bela čaplja" Ana Džakić je rekla da je 2018. došlo do prenamene prostora na kome se nalazi bara Reva, te podsetila da se radi o prostoru od medjunarodnog značaja za ptice.

Prema njenim rečim, po domaćim zakonima taj prostor spada u ekološka područja koja su zakonski zaštićena.

Navela je da je 2018. uradjena i prenamena iz ekološkog područja u privrednu zonu i da su aktivisti 2021, kada je počelo nasipanje šuta, predali zahtev da se plan detaljne regulacije izmeni ili poništi.

Rekla je da je isti zahtev predat i Zavodu za zaštitu prirode Srbije, te navela da je potom taj zavod počeo istraživanja da bi odredio vrednost celog pdoručja.

Kazala je da su o tome obavešteni i glavni gradski urbanista i ostali nadležni.

Objasnila je da je njihova inicijativa da se bara Reva i njena neposredna okolina prvo identifikuju ili definiišu kao zelena javna površina.

Naglasila je da se u Generalnom urbanističkom planu (GUP) sada ponovo pominje ta luka i da se u tom planu, kako je navela, konstantno priča o konceptu plana održivog razvoja vodnih resursa.

"Ova luka koja je predvidjena da bude kao šoderana, odnosno luka za rasute terete, pesak, šoder i ostalo i da bi bila sve samo ne nešto što bi štitilo životnu sredinu", rekla je ona.

Djordje Miketić je rekao da aktivisti nisu protiv razvoja grada, te podsetio da u blizini postoji i luka u Pančevu.

"Ono što je naš predlog postoji luka u Pančevu, postoji plan za teretni saobraćaj, od Bubanj potoka do Vinče novim drumsko železničkim mostom i nema nikakvog razloga da se na ovom terenu (bara Reva), u zaštićenom podrućju, napravi luka", rekao je on.

Prema njegovim rečima, luka u Pančevu je na deset kilometara odatle, a drumski saobraćaj može da se proširi.

Pozvao je gradsku vlast da ne pravi "besmislene projekte" zbog kojih će, kako je naveo, kasnije svi ispaštati.

"Bitno je da sačuvamo životnu sredinu i dozvolimo da se grad pametno razvija", rekao je Miketić.

Izrazio je nadu da će gradska vlast odustati od tog projekta.

Odbornik u gradskoj skupštini Dejan Atanasković je rekao da će odbornička grupa Moramo podržati zahteve aktivista i aktivističkih grupa u vezi sa barom Reva.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.