AAA

ZELENA-SRBIJA | 09.08.2022 11:45 > 09.08 11:48

DZPPS: Stočarima Sjeničko-pešterske visoravni zbog suše potrebna pomoć države

  • Foto: DZPPS Arhiva
  • Foto: DZPPS Arhiva
  • Foto: DZPPS Arhiva
  • Foto: DZPPS Arhiva

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apelovalo je danas na Ministarstvo poljoprivrede da preduzme hitne mere i pomogne planinskim stočarima na Sjeničko-pešterskoj visoravni da obezbede stočnu hranu odmah nakon žetve, jer je zbog suše i nemogućnosti nabavke hrane za goveda, ovce i konje opstanak stočnog fonda ugrožen.

Opstanak nekoliko stotina domaćinstava koja žive isključivo od stočarstva i gotovo 100.000 grla goveda, ovaca i konja ozbiljno je ugrožen zbog suše, ekonomske krize i visokih cena stočne hrane u odnosu na ostatak Srbije, što na mnoge pešterske stočare utiče i razmišljaju da trajno napuste stočarstvo i da se odsele, navedeno je u saopštenju.

Lokalnom stanovništvu je izuzetno teško, a nekada i nemoguće da organizuje nabavku povoljnije stočne hrane iz ravničarskih predela Srbije, jer su cene tih poljoprivrednih proizvoda u Sjenici, Novom Pazaru i Tutinu značajno više zbog troškova prevoza i skladištenja.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije podsećaju da je Ministarstvo poljoprivrede u više navrata isticalo da su ovčarstvo i kozarstvo izuzetan potencijal za razvoj poljoprivrede, a posebno u nerazvijenim područjima.

Istaknuto je i da se istovremeno sa nestašicom vode i pogoršanja situacije na izvorištima nastavlja i nezakonito i nerazumno iskopavanja treseta na lokalitetu Karamejdani, a u poslednje tri godine eksploatacija je ubrzana.

"Zanemaruje se činjenica da treset sa svojom specifičnom vegetacijom predstavlja tip zemljišta koje na ovom kraškom prostoru jedino akumulira vodu u površinskim delovima i time zapravo održava viši nivo podzemnih voda", istaklo je DZPPS.

Iskopavanje treseta ugrožava sva vodoizvorišta i kvalitet vode na širem području visoravni, njegovo uklanjanje nepovratno će poremetiti sistem podzemnih voda i ugroziti sela i sve opštine koje za vodosnabdevanje koriste vode sa Peštera, i zbog toga je upućujen i apel institucijama da hitno zaustave uništavanje tresetišta na Pešteru.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.