AAA

ZELENA-SRBIJA | 16.08.2022 12:10 > 16.08 12:12

Izabrane najbolje inovacije u oblasti cirkularne ekonomije

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji i Ministarstvo zaštite životne sredine odabrali su najbolje predloge 29 projekata u oblasti cirkularne ekonomije u okviru programa "EU za Zelenu agendu u Srbiji", saopštio je danas UNDP.

Predlozi su stigli kao odgovor na "Izazov za inovativna rešenja u oblasti cirkularne ekonomije", a javni poziv je raspisan u martu ove godine.
Na četiri Info dana, koja su UNDP i Ministarstvo zaštite životne sredine organizovali tokom trajanja Izazova, učestvovalo je 170 zainteresovanih kandidata, ukupno je stiglo skoro 40 predloga inovativnih rešenja, a stručni žiri je izabrao 29 projektnih predloga koji će dobiti mentorsku i tehničku podršku za dalji razvoj svojih ideja.

U prvoj fazi, izabrani timovi će dobiti obuke iz oblasti kao što je poslovno planiranje, promocija proizvoda, istraživanje tržišta, kao i pomoć pri izradi specifičnih analiza, projektne dokumentacije i slično.

Faza pripreme projekata za sufinasiranje počinje krajem avgusta i trajaće do decembra 2022. godine, a nakon završetka ove faze, za najmanje pet najboljih rešenja biće obezbedjeno sufinansiranje kako bi se primenila u praksi.

Deo sufinansiranja, u vrednosti od 360.000 eura, biće obezbedjen iz projektnih sredstava, a kandidati će proći i obuku o komplementarnim načinima finansiranja.

UNDP će organizovati i dodatno predstavljanje projekata i rešenja komercijalnim bankama i donatorskoj zajednici u cilju obezbedjivanja daljih izvora finansiranja.

Na Izazovu su učestvovala preduzeća iz privatnog i javnog sektora, kao i lokalne samouprave, a predložene su ideje za nove ili unapredjene poslovne modele i tehnologije koje će dovesti do efikasnijeg korišćenja resursa i smanjenja i ponovne upotrebe otpada u procesima proizvodnje.

Rešenja se odnose na primarnu selekciju otpada, reciklažu biorazgradivog otpada, papira, metala, gume, mulja i gradjevinskog otpada, na povećanje energetske efikasnosti uz pomoć stvaranja energije iz otpada, kao i rešenja za prilagodjavanje infrastrukture gradova na klimatske promene uz korišćenje recikliranih materijala.

Predložene su ideje za uspostavljanje "industrijske simbioze", odnosno partnerstava koja omogućavaju da se otpad ili nusproizvod jednog proizvodjača koristi kao resurs nekog drugog proizvodjača, kao što je na primer rešenje za korišćenje otpada koji nastaje pri proizvodnji voća i povrća za proizvodnju prirodne kozmetike.

Istaknuto je da će realizacija ovih ideja doprineti smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao i sprovodjenju Zelene agende u Srbiji, a takodje će dovesti i do očuvanja i kreiranja novih radnih mesta, uključujući i radna mesta za marginalizovane grupe.

Projekat je sproveden uz podršku Delegacije EU u Srbiji.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.