AAA

ZELENA-SRBIJA | 30.08.2022 10:35 > 30.08 11:11

JKP Čajetina do proleća 2023. planira da završi uvodjenje primarne selekcije otpada (VIDEO)

Direktor Javno komunalnog preduzeća (JKP) "Čajetina" Srdjan Pantović najavio je da bi do proleća sledeće godine svi korisnici sa teritorije Čajetine i Zlatibora trebalo da budu uključeni u sistem primarne selekcije otpada.

"Pre godinu dana usvojen je lokalni plan o upravljanju otpadom kojim je predvidjeno da se na teritoriji opštine krene sa selekcijom otpada. S tom aktivnošću smo počeli pre mesec i po dana. Nadamo se da ćemo do proleća sledeće godine uvesti sve korisnike na teritoriji Čajetine i Zlatibora u sistem primarne selekcije", rekao je Pantović novinarima koji su posetili Čajetinu.
Kako je istakao, u okviru projekta odlaganja otpada izgradjena su i reciklažna dvorišta, a gradjanima su podeljene kante od 120 i 240 litara koje služe za odlaganje sirovog i reciklažnog otpada.

"Kante su čipovane, imaju GPS za praćenje i znaće se kog dana i u koliko sati su pražnjene. Mokri otpad je organski otpad koji ne ide na reciklažu, a suvi otpad jesu plastika, karton, metal i sve ono što može da se reciklira", kazao je Pantović.

Prema njegovim rečima, veliki hoteli na Zlatiboru takodje su zainteresovani za ovaj projekat i primarnu selekciju otpada.

"Na prostoru centra Zlatibora se nalaze četiri reciklažna ostrva. Godišnje preduzeće preda 10.000 tona komunalnog otpada u reciklažni centar 'Duboko', a iz godine u godinu se količina povećava. Shodno tome se nabavljaju novi kamioni i oprema", rekao je Pantović.

On je najavio i nove ugovore sa ovlašćenim reciklerima koji će biti u obavezi da odredjenu količinu otpada prevezu do svojih reciklažnih centara i uklone ga.

Pantović je rekao da opština ima u planu da se za odredjene količine smeća koje gardjani budu donosili na reciklažu isplaćuje novac kao podsticaj da to i dalje čine.

Kompletan završetak radova na projektu reciklažnog dvorišta planiran je za maj naredne godine.

JKP "Čajetina" dobilo je donacije i stručnu pomoć od Vlade Švedske za projekat upravljanja otpadom.

Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.