AAA

ZELENA-SRBIJA | 22.09.2022 16:15 > 22.09 16:15

PKS: U Srbiji status kupca - proizvodjača električne energije ima 206 domaćinstava i 27 preduzeća

U Srbiji je za nekoliko meseci od donošenja propisa, 206 domaćinstava i 27 privrednih subjekata steklo status kupca-proizvodjača električne energije, rekla je danas Vera Ražnatović, savetnica u Udruženju Privredne komore Srbije (PKS) za energetiku, saopštila je PKS.

Ražnatović je na radionici u Subotici, gde su predstavljene mogućnosti za investiranje u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) za sopstvene potrebe, rekla da je zahtev za status kupca-proizvodjača električne energije podnelo još 96 privrednih subjekata i 262 domaćinstva.
U Srbiji je PKS u saradnji sa Američkom agencijom za medjunarodni razvoj (USAID) u okviru projekta "Better Energy" počela seriju radionica za predstavnike poslovne zajednice na kojoj su predstavljeni najbolji primeri proizvodnje čiste energije.

"Nedavno je zaokružena podzakonska regulativa za sticanje statusa kupaca-proizvodjača, pa preduzeća dobijaju mogućnost da izgrade elektrane na obnovljive izvore energije (OIE) za sopstvenu potrošnju, a višak energije predaju u mrežu", rekla je Ražnatović.

Dodala je da se investiranjem u obnovljive izvore energije, primenom mera za unapredjenje energetske efikasnosti i uštedom energije, dodatno doprinosi energetskoj stabilnosti zelje i celokupnog društva, smanjuje se potreba za uvozom električne energije, racionalizuju troškovi i povećava energetska efikasnost, doprinosi i zaštiti zivotne sredine smanjenju emisija štetnih gasova sa efektom staklene bašte.

Investicijom u elektranu za sopstvene potrebe, firme ostvaruju dugoročnu predvidivost cene, što im obezbedjuje stabilno poslovanje koje ne mogu ugroziti poremećaji na otvorenom tržištu električne energije.

Konsultant za regulatorni okvir u energetici USAID-ovog projekta "Better Energy" u Srbiji, Slobodan Ružić, rekao je da je Srbija u februaru 2022. godine usvojila zakonsku regulativu koja se odnosi na potrošače i da će nastaviti da prilagojdava pravni i regulatorni režim narednih godina, kako bi proširila mogućnost za buduća ulaganja.

Naveo je da je projekat "Better Energy" razmatrao dosadašnju implementaciju i mogućnosti za domaćinstva i preduzeća, kako bi ostvarila najveću korist od čistog izvora energije. Prema njegovim rečima, mali proizvodjači obnovljive energije igraju važnu ulogu u pogledu smanjenja potražnje za takozvanom zagadjujućom energijom i utiču na celokupnu energetsku bezbednost zemlje.

Ružić je istakao da je jedan od najvažnijih ciljeva ovog projekta masovni i brzi prodor kupca-proizvodjača u elektro sistem Srbije i ponudio podršku u primeni propisa, kao i u cilju pojednostavljenja i poboljšavanja postojeće regulative o potrošačima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.