AAA

ZELENA-SRBIJA | 16.09.2022 12:22

Istraživanje: Postoji potencijal za primenu geotermalne energije u Palati Srbija i zgradi SIV 3

Preliminarni rezultati prvog istraživanja su pokazali da postoji potencijal za primenu geotermalne energije u zgradama "Palata Srbija" i "SIV 3" u Beogradu, čija isplativost će biti utvrdjena izradom Studije izvodljivosti, saopštio je danas Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

UNDP je u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Srbije, Upravom za zajedničke poslove republičkih organa i Razvojnom bankom Saveta Evrope (CEB) sproveo prvo istraživanje geotermalnih resursa na lokaciji zgrada "SIV 3" i pokrenuo isto istraživanje na lokaciji zgrade „Palata Srbija“.

Istraživanje geotermalnih resursa omogućava da se proceni lokalni potencijal za korišćenje podzemnih voda i petrogeotermalnih resursa kao obnovljivih izvora energije, za potrebe grejanja i hlađenja prostorija, te grejanja potrošne vode.
To je ujedno i prvi korak u okviru energetske sanacije objekata, zatim sledi izrada Studija opravdanosti energetske sanacije zgrada koje će utvrditi obim, vrstu i način korišćenja sistema sa obnovljivim izvorima energije, a kasnije će biti izrađena i odgovarajuća detaljna tehnička dokumentacija.

Predviđena istraživanja geotermalnih resursa biće završena do novembra 2022. godine.

Kako je objašnjeno, korišćenjem geotermalne energije za obezbeđivanje dela energetskih potreba zgrada „SIV 3“ i „Palata Srbija“ smanjila bi se potrošnja primarne energije i emisije ugljen dioksida (CO2), poboljšali bi se uslovi za rad zaposlenih i omogućile uštede operativnih troškova za energiju i odgovorilo bi se na sve veću potrebu za uvođenjem novih i čistih izvora energije i doprinelo zelenoj tranziciji srpske privrede i društva.

Istraživanje geotermalnih resursa zgrade „Palata Srbija“ omogućeno je zahvaljujući finansijskoj podršci Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i Poverilačkog fonda CEB-a kome doprinose Slovačka i Španija, a za zgradu „SIV 3“ finansirano je iz bespovratnih sredstava koje je obezbedila Vlada Slovačke preko fonda UNDP-a.

Ta istraživanja su deo niza pripremnih aktivnosti čiji je cilj poboljšanje energetske efikasnosti u zgradama centralne vlasti. To je početni korak u realizaciji višegodišnjeg programa „Energetska efikasnost u zgradama centralne vlasti“, koji obuhvata 28 objekata, a vredan je 40 miliona evra.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.