AAA

ZELENA-SRBIJA | 04.10.2022 15:15 > 04.10 15:15

Vujović: Srbija jasno opredeljena za 'Zelenu agendu'

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas u Beogradu da je Vlada Srbije odredila jasan pravac u oblasti zaštite životne sredine, što se ogleda u realizaciji konkretnih ekoloških projekata i unapređenju regulatornog okvira za efikasniju "zelenu transformaciju" Srbije u skladu s ciljevima "Zelene agende".

Vujović je prilikom otvaranja 18. Međunarodnog sajma zaštite životne sredine (EcoFair) istakla da su u prethodne dve godine usvojeni potrebni zakoni i set podzakonskih akata kojima je domaće zakonodavstvo usklađeno sa EU regulativom, saopštilo je Ministarstvo.
"Potvrda da smo na dobrom putu stigla je i od Evropske unije kada je otvoren Кlaster 4 i Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene", rekla je ona.

"Važno je da je Vlada Srbije ove godine usvojila i revidirani Nacionalno utvrđeni doprinos kojim smo za više od tri puta povećali klimatsku ambiciju do 2030. godine i time se dodatno približili naporima za dekarbonizaciju naše privrede, dajući doprinos ispunjenju globalnog cilja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte", navela je Vujović.

U fokusu njenog ministarstva, kako je rekla, i dalje će biti poboljšanje kvaliteta vazduha i sistema upravljanja otpadom, izgradnja infrastrukture za tretman otpadnih voda, očuvanje prirode i povećanje teritorije pod zaštitom, kao i borba protiv klimatskih promena.

"Svi projekti i aktivnosti koje smo pokrenuli i sproveli bilo da je reč o konverziji kotlarnica u cilju prelaska na ekološki prihvatljivije energente, izgradnji kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda, sanaciji nesanitarnih smetlišta i divljih deponija ili izgradnji modernih reciklažnih centara suštinski su važni za budućnost jer doprinose boljoj zaštiti životne sredine i kvalitetnijem životu naših građana", rekla je ministarka.

Podsetila je da je u 17 gradova i opština u toku i sprovedojenje projekta odvajanja otpada u domaćinstvima, u cilju povećanja stope reciklaže.

Vujović je navela da je to primer pravca u kojem će Srbija ići, dodajući da je cilj postepeni prelazak na model cirkularne ekonomije koji će pratiti izgradnja infrastrukture neophodne za to.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.