AAA

ZELENA-SRBIJA | 05.10.2022 16:50 > 05.10 17:54

Nagradjene inovacije koje unapredjuju upravljanje bio-otpadom i smanjuju emisiju ugljen dioksida (VIDEO)

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije danas su, uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), dodelili priznanja za sedam najuspešnijih timova inovatora, koji su u praksi sproveli rešenja za sprečavanje nastanka, kao i za ponovnu upotrebu biorazgradivog otpada.

Na svečanosti, na Međunarodnom sajmu zaštite životne sredine i prirodnih resursa u Beogradu, istaknuto da će inovacije za bolje upravljanje otpadom od hrane, kao i zelenim otpadom iz parkova i bašta, doprineti smanjenju zagađenja životne sredine, kao i emisiji gasova sa efektom staklene bašte u Srbiji od oko 40.000 tona ugljen-dioksida, što je količina koju apsorbuje 11.000 stabala drveća.

Kako je naglašeno, ova rešenja timovi inovatora iz javnog, privatnog i civilnog sektora, podstaćiće razvoj cirkularne ekonomije i otvaranje novih radnih mesta u Srbiji.
Priznanja za "Lidere u inovacijama za efikasnije upravljanje bio-otpadom" dodeljena su javno komunalnim preduzećima "Higijena Pančevo" i "Topola", kao i Regionalnom centaru za upravljanje otpadom "Duboko" Užice, potom mlekari "Petrov" iz Velikog Središta kod Vršca, firmama "Agrose" iz Mladenovca i "Hyperether" iz Novog Sada, kao i organizaciji civilnog društva "Bioidea" iz Beograda.

JKP "Higijena Pančevo" je prvo u Srbiji kroz pilot projekat uvelo sistem odvajanja komunalnog otpada u domaćinstvima, pa je tako, pored ostalog, svako uključeno domaćinstvo dobilo je kućni komposter za odlaganje otpada od hrane i zelenog otpada iz dvorišta, a kompost nastao na ovaj način se koristi kao đubrivo.

JKP "Topola" je uvelo sistem kompostiranja otpada od hrane i zelenog otpada iz restorana i kafića, kao i iz jedne ulice u Topoli, a kompost je iskorišćen za đubrenje zelenih površina u opštini Topola.

Regionalni centar za upravljanje otpadom "Duboko" Užice otvorilo je na samoj deponiji prvi Edukativni centar za upravljanje komunalnim otpadom u Srbiji, koji će služiti edukaciju dece, udruženja i pojedinaca koji se bave zaštitom životne sredine.

Mlekara "Petrov" iz Velikog Središta kod Vršca otpad od granja iz vršačkih vinograda koristi za proizvodnju bio-peleta koje zatim upotrebljava kao gorivo za potrebe proizvodnje mlečnih proizvoda.

Organizacija civilnog društva "Bioidea" je, u saradnji sa Institutom za opštu i fizičku hemiju iz Beograda, patentirala posudu pomoću koje od jestivog otpadnog ulja u kućnim uslovima mogu da se naprave sapuni i sveće. Takođe su održali obuke izrade sapuna za 100 žena koje žive u ruralnim područjima Srbije kako bi im pružili mogućnost da sebi obezbede dodatni izvor prihoda.

Kompanija "Agrose" iz Mladenovca, koja se primarno bavi proizvodnjom džemova od šipka i uslužnim pasiranjem voća, koštice koje ostaju nakon prerade voća ne baca, već od njih proizvode različite vrste jestivog i kozmetičkog ulja za ljudsku upotrebu, kao i brašno koje može da se koristi kao dodatak ishrani životinja.

Kompanija "Hyperether" iz Novog Sada je razvila besplatnu mobilnu aplikaciju, koja doprinosi smanjenju otpada od hrane, tako što na osnovu fotografija hrane u frižideru prati kada ističe rok hrani u frižideru i upozorava korisnike da je na vreme iskoriste. Takođe, aplikacija nudi recepte kako da se iskoriste namirnice koje korisnik ima u frižideru.

Ukupna vrednost sredstava koja su u realizaciju inovativnih rešenja uložili nagrađeni timovi i sufinansiranja koje je obezbedila SIDA iznosi oko 500.000 dolara.

O značaju njihovog sprovođenja govori i podatak da u Srbiji čak 250.000 tona hrane godišnje završi na deponijama, a samo jedan odsto tog otpada se sakuplja i prerađuje.

Prva sekretarka Ambasade Švedske u Srbiji Ida Rojtersvard kazala su u okviru poziva Izazov za upravljanje bio-otpadom podržani brojni pioniri u Srbiji – opštine, organizacije i preduzeća koji će drugima "pružiti sjajan primer".

"Cilj nam je da upravljanje bio-otpadom bude u fokusu kada je u pitanju upravljanje otpadom uopšte, ali i kao deo odgovora na energetske i klimatske izazove i uspostavljanje cirkularne ekonomije", istakla je Rojtersvard.

Ona je navela da je Švedska aktivan partner zajedno sa Vladom Srbije, EU, Evropskom investicionim bankom, Vladom Švajcarske i ostalim razvojnim partnerima koji podstiču sprovođenje Zelene agende u Srbiji, kako bi se ojačala reforma klimatskih politika i povećalo aktivno učešće preduzeća, opština i građana u zelenoj tranziciji.

Vođa tima za životnu sredinu i klimatske promene u UNDP Miroslav Tadić naglasio je da ove inovacije pokazuju kako može da se smanji količinu otpada boljim planiranjem nabavke ili razdvajanjem otpada koji može da se reciklira, kako biorazgradivi otpad može ponovo da se upotrebi za nastanak novih proizvoda poput sapuna i ulja, ali i za dobijanje komposta za đubrivo ili peleta i briketa za proizvodnju energije.

"Rešenja čiju smo primenu podržali takođe pomažu ekonomsko osnaživanje žena u seoskim sredinama, kao i edukaciju mladih generacija o značaju razdvajanja otpada", istakao je Tadić.

Sve nagrađene inovacije realizovane su u okviru dvogodišnjeg projekta "Izazov za upravljanje bio-otpadom", koji je, u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sproveo UNDP, uz finansijsku podršku agencije SIDA.


CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.