AAA

ZELENA-SRBIJA | 12.10.2022 15:25 > 12.10 15:25

Nagrade na konkursu 'Ekoopština' dobili dve osnovne škole, dve opštine i pet gradova u Srbiji


Nagrade na konkursu za projekat "Ekoopština" koje je danas uručila Amabasada Francuske u Srbiji sa partnerima, dobile su dve osnovne škole, dve opštine i pet gradova u Srbiji.

Projekat "Ekoopština" je francusko-srpska platforma za saradnju na izazovima održivog grada kroz identifikaciju dobrih praksi razvijenih na lokalnom nivou u Srbiji i Francuskoj, koje su predstavljene tokom tematskih seminara organizovanih za lokalne zajednice u Srbiji od 17. maja do 14. juna ove godine.
Konkurs je bio namenjen opštinama i gradovima koje su se takmičile u četiri kategorije (održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada, pametni gradovi), kao i nastavnicima i učenicima u Srbiji koji rade na zaštiti životne sredine.

Nagradjene su lokalne samouprave Čajetina, Bačka Palanka u dve  katergorije, Leskovac, Novi Sad, Niš, Kragujevac i Užice, kao i osnovne škole "Milan Rakić" u Mionici i "Svetozar Marković" u Vranju.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar je naglasio da "Ekoopština" ima za cilj da postane stub francusko-srpske saradnje u pogledu održivih gradova.

Košar je rekao da se nada da će doći i doširenja konkursa "Ekoopština" na region.

"Ambicija timova uključenih u projekat je da do 2023. godine razviju kategoriju 'Zelene škole' širom Zapadnog Balkana, sa ciljem da se zaštita životne sredine definiše kao tema koja povezuje sve mlade ljude u regionu", rekao je on.

Na konkurs za ovaj projekat je stiglo 60 prijava iz 35 opština i gradova.

Škole su predstavile 35 projekata za kategoriju "Zelena škola", medju kojima je bilo i 15 projekata iz škola u kojima se uči francuski jezik.

Partneri u ovom projektu su Institut Veolia, Saint-Gobain, Veolia, Decathlon, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.