AAA

ZELENA-SRBIJA | 18.11.2022 16:30 > 18.11 16:30

Agencija: Vremenske prilike u Srbiji povoljnije, kvalitet vazduha bolji

Agencija Srbije za zaštitu životne sredine je danas objavila da su "aktuelne vremenske prilike povoljnije, čime je kvalitet vazduha bolji": u Srbiji duva vetar i pada kiša.

Naveli su da je da su vremenske prilike prethodnih dana "doprinele zadržavanju svih emitovanih zagađujućih materija u najnižim delovima atmosfere".
Tako je "prekoračenje granične vrednosti emisije PM10 suspendovanih čestica u prethodnom danu izmereno u Beogradu, Užicu, Novom Pazaru i Smederevu".

Ali da prethodnih dana "ni na jednom mernom mestu u Srbiji" nisu evidentirana prekoračenja graničnih vrednosti koncentracija sumpordioksida, azotdioksida, ugljenmonoksida i ciljne vrednosti prizemnog ozona, dodaje se u saopštenju.

Agencija je ukazala da "individualna ložišta i toplane snage manje od 50 MW na godišnjem nivou doprinose ukupnoj emisiji PM10 suspendovanih čestica u udelu od 65 odsto, a PM2.5 suspendovanih čestica u udelu od 80 odsto".

Naglasili su da se poboljšanju kvaliteta vazduha "može i mora" doprineti biranjem "ekološki prihvatljivijih energenata", dok na rešavanju dugogodišnjeg problema" strateški radi država.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.