AAA

ZELENA-SRBIJA | 23.11.2022 13:05 > 23.11 13:05

Aktivisti Kreni promeni predali Ustavnom sudu žalbu protiv Skupštine Srbije

Pokret "Kreni-Promeni" je danas Ustavnom sudu Srbije predao ustavnu žalbu protiv Skupštine Srbije zbog probijanja ustavnog i zakonskog roka da se izjasni o Narodnoj inicijativi protiv iskopavanja litijuma i bora na teritoriji Srbije, koju je podržalo više od 38.000 gradjana.

Direktor kampanja Pokreta "Kreni-Promeni", Savo Manojlović, rekao je novinarima ispred suda, simbolično u minut do dvanaest, da su ustavni rokovi nesporno prekršeni.
"Po zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi Skupština je bila obavezna da o inicijativi nakon predaje i isteka roka od mesec dana od predaje, odluči na prvom narednom redovnom zasedanju. Po Ustavu Srbije, redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u oktobru, prošlo je već nekoliko sednica i očigledno je prekršeno pravo gradjana na narodnu inicijativu", rekao je Manojlović.

Od Ustavnog suda se očekuje da utvrdi povredu prava na peticiju koje je garantovano Ustavom Srbije, što znači da, kako je ocenio, "ova država ne pripada gradjanima, nego su je okupirale političke stranke".

Manojlović je dodao da Ustavni sud nema eksplicitni rok da donese odluku.

"Razumnim se obično smatra rok od dve godine, ali bi zbog značaja tog pitanja, ali i činjenice da je ovo pitanje prošle godine dovelo do onih veličanstvenih blokada i velike pobune naroda, institucije trebalo da urade ovaj predmet što pre", rekao je Manojlović.

Istakao je da je preko 60 naučnika reklo da je iskpavanje bora i litijuma štetno, da je 38.000 gradjana podržalo peticiju i da je nakon blokada projekat Jadar stopiran ali da se "vidi očigledna želja vlasti da vrati taj projekat".

Kristina Urošević iz "Kreni promeni" pozvala je gradjane da posete sajt pronadjiposlanika.rs, gde je prikazano svih 250 predstavnika gradjana, i da provere kakav je čiji stav o pitanju litijuma i bora.

Rekla je da je za sada 61 poslanik rekao da će glasati za zakone protiv iskopavanja kada budu stigli na dnevni red.

Poslednja informacija Skupštine Srbije je, rekla je ona, bila da će se o narodnoj inicijativi raspravljati po formiranju vlade, ali od tada se to nije dogodilo.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.