AAA

ZELENA-SRBIJA | 23.11.2022 13:25 > 23.11 13:25

SNS: Netačne optužbe Dveri da Čačak ne pomaže gradjanima u energetskoj sanaciji kuća

Gradska organizacija Srpske napredne stranke (SNS) u Čačku odbacila je danas tvrdnju Dveri da gradske vlasti ne pomažu gradjanima u projektima za poboljšanje energetske efikasnosti njihovih domova i ocenila da su "politikanti iz Dveri ponovo bezuspešno pokušali da manipulišu Čačanima".

SNS navodi da je Čačak zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike opredelio 100 miliona dinara za sprovođenje mera energetske efikasnosti objekata u poslednje dve godine.
"To Čačak svrstava na prvo mesto po količini opredeljenog novca za ovu namenu, a gradjani Čačka su pokazali najveće interesovanje za ovim merama, jer je najveći broj prijava za ovakve mere podneto upravo u Čačku", navodi se u saopštenju.

SNS ističe da će gradske vlasti u Čačku sa tim merama nastaviti i naredne godine.

"Važno nam je da individualna ložišta u kućama pređu sa čvrstog goriva na prirodni gas, jer želimo da gradjani smanje potrošnju prljavih energenata (ugalj, nafta, mazut) kako bi smanjili zagađenje vazduha u zimskom periodu", navodi se u saopštenju SNS.

SNS dodaje da su ugašene sve kotlarnice u centru Čačka koje su koristile naftu, mazut i ugalj, zatvorena i rekultivisana nesanitarna deponija u Prelićima koja se prostirala na 12 hektara i da gradske vlasti svake godine zasade po hiljadu novih sadnica drveća.

Gradska organizacija Dveri je ranije saopštila da čačansku vlast ne zanimaju kvalitet vazduha u Čačku, niti kvalitet stanovanja i da je ta vlast jedina u Srbiji koja ne pomaže svoje gradjane da poboljšaju energetsku efikasnost svojih domova.

Dveri su ocenile da su Čačni drugu godinu za redom onemogućeni da koriste državna sredstva za energetsku sanaciju kuća, tako što su gradske vlasti prošle godine "namerno napravile grešku prilikom konkurisanja za sredstva kod države", dok su ove godine "sve učinili da demotivišu gradjane da se prijave na konkurs za sufinansiranje energetske sancije kuća".

"Na ovogodišnjem javnom konkursu za stavljanje termičke izolacije i zamenu stolarije Čačani su obavezni da svoje domove izoluju po ceni od neverovatnih 5.7000 dinara po kvadratu. Ako znamo da je prosečna cena izolacije objekata oko 20 evra po kvadratu, lako ćemo zakljućiti da gradjani nemaju nikakvog motiva da konkurišu za ta sredstva", navodi se u saopštenju Dveri.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.