AAA

ZELENA-SRBIJA | 23.11.2022 14:55 > 23.11 14:55

Narodna stranka: Država da ulaže u mere zaštita od poplava umesto u nacionalni stadion

Predsednik Odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine Aleksandar Andjelković izjavio je danas da su se poplave koje su pogodile Tutin i Novi Pazar dogodile zato što država "malo ulaže u prevenciju", i da je potrebno da država ulaže u mere zaštita od poplava umesto u "Nacionalni stadion i lično bahaćenje pojedinaca".
Andjelković je u pisanoj izjavi, povodom poplava u Tutinu i objekta koji je izgradjen na reci, rekao da bi trebalo "pokrenuti krivični postupak protiv svih odgovornih koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem ugrozili bezbednost ljudi i imovine", kao što su vodoprivredna inspekcija, gradjevinska inspekcija, sva javna preduzeća koja su dala saglasnost, direktori i predsednik opštine.

"Uklanjanje objekta, vraćanje korita reke u prvobitno stanje, nadoknada štete svima koji su štetu pretrpeli, oduzimanje licenci za rad na najmanje deset godina svim učesnicima. Ako se utvrdi da je sa umišljajem i organizovano onda i zatvorske kazne", zaključio je Andjelković.
On je rekao da se protiv poplava treba boriti aktivnim merama u koje spadaju "pošumljavanje, biotehnički radovi u samom slivnom području, održavanje kvaliteta šuma, kao i izgradnja brana koje mogu da se koriste tako da u periodu kada nema dovoljno vode imamo akumuliranu vodu".

"Kada imamo najavu da će biti obilnih padavina možemo da oborimo nivo u akumulaciji i prihvatimo taj poplavni talas i da ga onda ispuštamo nizvodno od samog pregradnog profila te brane kontrolisano. Pasivne mere su regulacije reka", rekao je Andjelković.

On se osvrnuo i na poplave iz 2014. godine rekavši da "ne veruje da smo nešto preduzeli iz pouka koje smo izvukli".

"Kod nas su se sredinom prošlog veka radile regulacije koje i danas važe. Da li treba da se radi njihova revizija je već pitanje za nadležne", rekao je on.

Govoreći o deponijama smeća koje se nalaze u rekama Andjelković je rekao da krivicu delom snose i gradjani.

"Tu je problem što te prestupnike niko ne kažnjiva. To je opet negde nadležnost države, lokanih samouprava da prosto neko i dobije kaznu za to što to radi nesavesno. Moramo da delujemo preventivno, da se objasni gradjanima do čega to može da dovede", istakao je Andjelković.

Prema njegovim rečima, "neophodno je i da se vrši pošumljavanje i obnavljanje šuma uz rečne slivove".

"Mi i imamo područje koje je pošumljeno, ali šuma na tom području nije više kvalitetna, taj sklop nije dovoljan da zaštiti to zemljište od erozije i imamo problem prekomerne eksploatacije šuma, preterane seče otvaranja šumskih puteva koji nemaju dobru drenažnu infrastrukturu, vlaka koji su sve češći i to je jedan od ozbiljnih problema", rekao je Andjelković.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.