AAA

ZELENA-SRBIJA | 07.12.2022 17:25 > 07.12 17:33

Olenik: Meštani Bavaništa u Banatu danonoćno stražare i sprečavaju šumokradice

Poslanik koalicije "Zajedno za Vojvodinu Vojvodjani" u Skupštini Srbije Aleksandar Olenik izjavio je danas da meštani Bavaništa u Banatu, u opštini Kovin, danonoćno organizuju straže u šumi kako bi sprečili nelegalnu seču stogodišnjih hrastova.


"Zbog osnovane sumnje u nezakonitost ove seče, koja ozbiljno ugrožava celo mesto, stanovnici su pokrenuli krivične procese, protiv preduzeća koje je počelo seču, lokalnog rukovodstva, pripadnika policije i stečajne upravnice", rekao je Olenik novinarima.
Tatjana Obradović, koja je sa grupom gradjana pokrenula otpor kradji i nelegalnoj seči šume kazala je novinarima da je meštanima ta šuma bitna.

"Neophodna je nama kao selu, jer nas brani od jakih udara košave iz Vršca i Bele Crkve. Svi naši resursi vode su ovde ispod korenja ovih stoletnih stabala. Mi smo se spontano okupili. Tako da smo blokirali put i nismo im dali da iznesu ta drva", objasnila je ona.

Gradjani su prikupili više od 2.000 potpisa stanovnika Bavaništa za sprečavanje seče šume.

Olenik, koji je i advokat i koga su Bavaništanci ovlastili da ih zastupa ped sudom, rekao je da su gradjani morali sami da se organizuju, jer policija nije odgovarala na njihove prijave.

"Policija nije uopšte pokušala da spreči kradju. Nije da se to ne čuje, ne vidi. Šumokradice su došle organizovano sa kamionima, sa testerama i sekli. Da bi stvar bila još gora, policija ne da nije sprečila, nego je čak i asistirala ovima koji su vršili krivično delo, organizovano, čak je i pratila kamione kako izlaze odavde, da ih neko ne bi presreo", naveo je Olenik.

Dodao je da je u roku od mesec dana u toj šumi koja se prostire na 40 hektara posečeno oko dva hektara i procenio da je vrednost posečenog drveća oko 800.000 evra.

Šuma se nalazi u društvenoj svojini, a pravo korišćenja ima Društveno poljoprivredno preduzeće "Lune Milovanović" u stečaju.

Inspektor za šumarstvo Zoran Pavlović doneo je rešenje i zabranio dalju seču šume, a podneo je i više krivičnih prijava i označio nelegalno posečena stabla.

Gradjani su kazali da su bli izloženi pretnjama a da su Tatjani Obradović izbušene gume na automobilu.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.