AAA

ZELENA-SRBIJA | 19.01.2023 16:40 > 19.01 16:43

Andjelković (Narodna stranka): Potrebna ulaganja u preventivu poplava

Predsednik Odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine Aleksandar Anđelković ukazao je danas da je potrebno aktivno ulaganje u preventivu poplava.

Kazao je da se Srbija "u drugoj polovini prošlog veka uspešno izborila sa većinom bujičnih reka", dok se "poslednje decenije uočava drastičan pad ulaganja u preventivu", kao i u izgradnju i održavanje objekata za sprečavanje poplava.

Anđelković je u saopštenju povodom poplava u Srbiji kazao da su "reke bujičnog karaktera" ozbiljna pretnja po bezbednost građana, te posebno naveo primer Sjenice.

Smatra da "nije dovoljno samo uraditi regulaciju u urbanom području" već je, kako je ukazao. "potrebno aktivno ulaganje u preventivu poplava".

Rekao je da se mora obustaviti nekontrolisana seča šuma i mora se krenuti ulaganjima u izgradnju akumulacija radi kontrole poplava.

Neophodno je i sprečavanje "divlje gradnje", naročito u zoni proticajnog profila reka i održavanje korita čistim i prohodnim za merodavne vode.

Ukazao je i na neophodnost brze reakcija u slučaju najave većih padavina i definisanje plavnih zona.

"Sada nam je prioritet da pratimo razvoj stanja na terenu, da informišem građane i da ponudimo stručnu i svaku drugu pomoć", kazao je on i dodao da je Narodna stranka programom predvidela rešenja za sprečavanje poplava.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.