AAA

ZELENA-SRBIJA | 20.01.2023 10:30 > 20.01 10:31

Grad Kragujevac partner na projektu Balkanski solarni krovovi

Grad Kragujevac je partner na projektu "Balkanski solarni krovovi" koji ima za cilj da pruži podršku gradovima i opštinama u regionu Balkana da povećaju upotrebu solarne energije, objavio je zvanični gradski portal.

"Ovim projektom pokreće se solarna kampanja koja treba da motiviše gradjane i mala i srednja preduzeća na korišćenje solarne energije", istakla je energetski menadžer grada Kragujevca Ana Radojević.

Kako piše sajt grada Kragujevca, projekat "Balkanski solarni krovovi" (Balkan Solar Roofs) je deo Evropske klimatske inicijative (European Climate Initiative – EUKI) Saveznog ministarstva Nemačke za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbednost.

Vodeći partner projekta je Energy Cities koji program realizuje u saradnji s gradovima Poreč, Mostar i Kragujevac.

Tehničku podršku pruža Zelena energetska zadruga (Green Energy Cooperative) sa sedištem u Zagrebu, a strateški partner na projektu je Regionalni edukacijski i informacioni centar za održivi razvoj jugoistočne Evrope (REIC) sa sedištem u Sarajevu.

V.d. načelnika Gradske uprave za razvoj i investicije Dejan Ružić je istakao da Kragujevac daje subvencije za upotrebu solarnih panela i pozvao gradjane da se u Sekretarijatu za energetsku efikasnost upoznaju sa primerima dobre prakse, mogućnostima za subvencije, kao i sa zakonskom regulativom.

U okviru projekta "Balkanski solarni krovovi" biće realizovane dve radionice na kojima će se gradjani, instalateri i donosioci odluka upoznati sa zakonskim procedurama koje je potrebno ispuniti za izgradnju solarnih elektrana za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, kao i sa tehničkim mogućnostima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.