AAA

ZELENA-SRBIJA | 26.01.2023 14:30 > 26.01 14:30

EU i Nemačka sa dodatnih 49 miliona evra podržavaju upravljanje otpadom na Kosovu

Misija EU na Kosovu i Nemačka najavili su da će sa novih 49 miliona evra podržati upravljanje otpadom na Kosovu, nakon uspešnog okončanja prvog dela projekta, saopšteno je danas iz Kampanje za rukovodjenje otpadom.U saopštenju se navodi da su nedavno završeni projekat vrednosti sedam miliona evra, zajednički finansirali Evropska unija i Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a realizovao ga je GIZ, što je dovelo do povećanja sakupljanja čvrstog otpada u svih 38 opština Kosova sa 57,8 odsto na 90,2 odsto, proširenja usluge prikupljanja i upravljanja otpadom na 77.000 dodatnih porodica i zatvaranja više od 1.500 divljih deponija.

"Projekat koji finansiraju EU i Nemačka za podršku upravljanju otpadom na Kosovu dao je impresivne rezultate u poslednje tri godine", rekao je ministar za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu Kosova, Liburn Aljiu.
"Pored opipljivih rezultata na terenu, projekat nam je pomogao i da razvijemo nacionalni strateški okvir za upravljanje otpadom koji će voditi naš budući rad na tretmanu i reciklaži otpada. Radujemo se saradnji sa EU i nemačkom vladom na daljem poboljšanju, u skladu sa standardima EU, upravljanja otpadom i zaštite životne sredine na Kosovu", rekao je Aljiu.

Projekat je takođe podržao rad regionalnih i lokalnih kompanija za prikupljanje i upravljanje otpadom.

"Naknada za sakupljanje otpada je povećana za četiri miliona evra u poslednje tri godine i 15 opština je počelo da sprovodi aktivnosti reciklaže i kompostiranja", rekao je predsednik Asocijacije opština Kosova i gradonačelnik Uroševca, Agim Aljiu.

Kako se navodi u saopštenju, EU i Nemačka će kroz nove projekte vredne 49 miliona evra pomoći Kosovu da uskladi svoj pravni okvir za upravljanje otpadom sa zakonodavstvom EU i podržaće primenu novog Zakona o otpadu i Kosovske strategije za integrisano upravljanje otpadom.

"Pomažemo u modernizaciji sektora upravljanja otpadom na Kosovu u skladu sa zakonodavstvom EU i najboljom praksom, ali ključ je u rukama kosovskih vlasti. Nadamo se da će uskoro biti odobrena pravna dokumenta i da će početi primena planiranih mera", rekao je šef Odeljenja za saradnju EU na Kosovu Johanes Madsen.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.